یک عکس یک روایت: توپِ پُر شاه تازه به تاج رسیده
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- عکسی از محمدعلی شاه قاجار در دوران تاج گذاری با لباس رسمی، تاج کیانی، نگهدارنده و نشان و در حالت نشسته و شمشیر میخ دار به چشم می خورد. شاهی که در تبریز به دنیا آمد پدرش مظفرالدین شاه و مادرش عزت الدوله دختر میرزا تقی خان امیرکبیر نام داشت. او تحت تأثیر فرهنگ و آموزه های روسیه بود و شاید در مخالفت با قانون اساسی و برهم زدن پارلمان بی تأثیر نبود.
به گزارش همه در یک، اگرچه در ابتدا که ولیعهد در تبریز بود، به دلیل ترس مشروطه خواهان از رویکرد ظلالسلطان، آنها را همراهی کرد، اما هنگامی که پدر پیر و بیمارش در حالی که بر تخت نشسته بود، درگذشت، او را ترک کرد. کشور مبانی مخالفت با مشروطیت، شاه که تازه وارد عصر قاجار شده بود، در اولین اقدامات خود، نمایندگان مجلس شورای ملی را به روز تاجگذاری دعوت نکرد.
مهدی ملک زاده که پدرش ملک متکلم واعظ مشروطه بود، در کتاب «تاریخ انقلاب مشروطیت» می نویسد: «محمدعلی شاه می خواست به هر قیمتی برگ های درخت مشروطه را کنده و راه را ببندد. بال و پر آزادی خواهان تا مشروطه بدون حامی و متولی سست می شود و خود به خود سست می شود و از بین می رود، پس برای این منظور هر روز حیله ای به کار می برد و دام جدیدی می گسترد.
اوضاع سیاسی کشور بسیار متشنج بود. جناحها و انجمنهای سیاسی تشکیل شده بود، در مجلس افراطگرایی وجود داشت، و شاه تازه به تاج رسیده بود و توپهایش را پر کرده بود تا کسی جرات فکر دیگری در سر نداشته باشد. همزمان تلگراف هایی از کشورهای مختلف با همکاری مشروطه خواهان وارد تهران شد. در همین حال محمدعلی شاه گفت که میخواهم برای رفع چنین وضعیتی با شورا گفتوگو کنم، اما با زبان آتش چه صحبتی میشود؟ آتشی که باید توسط سرهنگ روس کیاخوف روشن می شد.
سپس روز حادثه در گرمای 2 تیر 1287 آغاز شد که قزاق ها با توپ در میدان مقابل مجلس مستقر شدند تا اینکه دستور شلیک به مجلس صادر شد. یعنی همان نهادی که آزادگان برای تأسیس آن در ایران فداکاری کردند، اما در زمان محمدعلی شاه قاجار این نهاد از بین رفت و آزادگان بار دیگر جان خود را در راه حفظ حق و فدای آزادی فدا کردند.