مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

قیمت خارق‌العادۀ «چراغ مسجد» رکورد آثار شیشه‌ای جهان را شکست

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


در حراج بزرگی که روز سه شنبه برگزار شد، خانه حراج Bonhams در لندن با فروش لامپی به نام “چراغ شاهزاده سرگیتامیش” به قیمت تخمینی 6.5 میلیون دلار رکورد جدیدی را به نام خود ثبت کرد. این چراغ حدود هفتصد سال پیش توسط هنرمندان مسلمان برای استفاده در مسجدی در قاهره مصر ساخته شد.

به گزارش فرادید. این فروش خارق‌العاده نه تنها این لامپ را به گران‌ترین لامپ فروخته شده در جهان تبدیل کرد، بلکه رکورد گران‌ترین قطعه شیشه‌ای که تا به حال در حراجی فروخته شده بود را شکست. قیمت این لامپ بالاتر از ارزش تخمینی آن بین 600000 تا 1 میلیون پوند افزایش یافت و رقابت شدیدی را در اتاق حراج و از طریق تلفن به راه انداخت.

چراغ شاهزاده سرگیتامش یکی از کمیاب ترین و مهم ترین آثار هنر اسلامی ساخته شده از شیشه است که تاکنون در حراجی ها عرضه شده است. این چراغ در اصل بخشی از تزئینات مسجد و مدرسه سلطان سیف الدین سرگیتمیش در محله سیده زینب قاهره بوده و با طرحی خلاقانه تزئین شده است. اهمیت تاریخی و هنری این چراغ همراه با پیشینه استثنایی آن، قیمت نهایی آن را به این رقم خیره کننده رساند.

1

به گفته بونهامز حراج، این لامپ برای اولین بار در قرن نوزدهم در کلکسیون های مجموعه دار عتیقه جات فرانسوی چارلز هانری آگوست شفر، که آن را به پاریس برد، ظاهر شد. چارلز هانری آگوست شفر، متولد 1820، رابطه نزدیکی با سلطان عثمانی داشت و به عنوان مترجم رسمی در دربار عثمانی کار می کرد. در زمان مالکیت وی، این لامپ در برخی از مهم ترین موزه های پاریس از جمله لوور به نمایش گذاشته شد و در ده ها کتاب هنری و عتیقه آن دوره به تصویر کشیده شده است.

این چراغ بعد از زمان شفر در خانواده او باقی ماند و آنها از آن به عنوان گلدان گل های خشک استفاده کردند. آخرین مالک چراغ، وارثان آرکل نوبار بودند که آن را از طریق یک خانه حراج فروختند. سابقه طولانی مالکیت این لامپ باعث شد این اثر به طور قانونی از مصر صادر شود که به افزایش قیمت و جذابیت آن برای کلکسیونرها کمک کرد.

با این حال، این فروش باعث نگرانی کارشناسان و مقامات عتیقه مصر شد. دکتر عبدالرحیم ریحان کارشناس آثار باستانی گفت: فروش این لامپ غیرقانونی است مگر اینکه اسناد مالکیت آن ارائه شود.

8

دکتر ریحان توضیح داد که اگر این چراغ در زمانی که مصر تحت حاکمیت امپراتوری عثمانی بود از مصر خارج شد، در شرایطی انجام شد که مصر هیچ اختیار قانونی بر آثار باستانی خود نداشت و تحت سلطه استعمار فرانسه و انگلیس بود.

سیف الدین سرگیتمیش ساخت مسجد و مدرسه خود را در سال 756 هجری قمری آغاز کرد و در سال 757 هجری قمری به پایان رساند. مسجد و مدرسه سرگیتمیش یکی از باشکوه ترین و برجسته ترین بناهای زمان خود در قاهره به شمار می رود. این بنا در زمینی تقریباً مربعی ساخته شده و بر روی بناهای قدیمی که معمار از آن به عنوان پی استفاده کرده است ساخته شده است.

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *