آیا ترامپ میتواند به توافقی تاریخی با ایران دست پیدا کند؟
۱ دقیقه خوانده شدهآینده– جمال عبدی، رئیس شورای ملی ایرانیان آمریکایی.
به گزارش همه در یک به نقل از مجله Responsible Statecraft; علیرغم شهرت دونالد ترامپ به اتخاذ مواضع سخت در قبال ایران و اقداماتی مانند اعمال تحریم های “فشار حداکثری”، تبادل تهدیدات نظامی از جمله تهدید به تخریب اماکن فرهنگی ایران و خروج از توافق هسته ای 2015، وی در برخی موارد از حالت معمول خارج شده است. نزدیک شدن . او راه جمهوری خواهان را در پیش گرفته است و دونالد ترامپ که اغلب به سیاست های تند و جنگ طلبانه این حزب معروف است، در برخی تصمیمات نشان داده که نمی خواهد به طور کامل از این سیاست پیروی کند.
در سال 2015، زمانی که رقابت های ریاست جمهوری جمهوری خواهان در اوج خود بود، اکثر آنها توافق هسته ای ایران را به شدت محکوم کردند و قول دادند که آن را پاره کنند. اما دونالد ترامپ برخلاف انتظار، موضع دیگری اتخاذ کرد. او اعلام کرد که بهجای لغو آن، این توافق را به شدت اجرا خواهد کرد، در حالی که رقبای خود را به عدم درک واقعی از نحوه عملکرد سیاست جهانی متهم کرد. با این حال ترامپ پس از ورود به کاخ سفید به قول خود مبنی بر پاره کردن توافق عمل کرد. انتقاد اصلی او از این توافق، ماهیت آن نبود، بلکه این بود که آمریکا برخلاف دیگر طرفهای توافق، هیچ سود مالی از آن دریافت نکرد. این در حالی است که علت این موضوع، سیاست «دیوار تحریمی» خودخواسته آمریکا علیه ایران است که امکان بهره برداری اقتصادی از توافق را برای آمریکا ممانعت می کرد.
در سال 2018، دونالد ترامپ به وعده خود مبنی بر خروج ایالات متحده از توافق هسته ای ایران عمل کرد – تصمیمی که اگرچه توسط رقبای جمهوری خواه او حمایت می شود، بعید است که اجرا شود. این عقب نشینی آغاز بحرانی بود که پیامدهای آن همچنان ادامه دارد. حضور مشاوران ترامپ و اطرافیان او، عمدتاً جنگ طلبان و نومحافظه کاران، اوضاع را پیچیده کرد. این گروه های سیاسی همان نیروهایی بودند که قبلا تلاش های باراک اوباما برای رفع تحریم ها و بهره مندی آمریکا از منافع اقتصادی توافق هسته ای را محدود کرده بودند. اکنون نیز آنها نه تنها به تشدید تنش ها کمک کرده اند، بلکه نقش مهمی در جلوگیری از بازگشت دولت بایدن به توافق داشته اند. نتیجه این اقدامات ادامه تنش های بی پایان بین واشنگتن و تهران بود.
مشاوران ارشد دونالد ترامپ از جمله جان بولتون، مایک پمپئو، برایان هوک و الیوت آبرامز نقش فعالی در جلوگیری از جدی شدن گزینههای دیپلماتیک با ایران داشتند. این تیم که به دنبال سیاستهای سختگیرانه و تقابلآمیز شهرت دارد، مانع از اجرای وعده ترامپ برای دستیابی به یک توافق «بهتر» و دادن فرصت واقعی به دیپلماسی شد. در این میان، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز نقش مهمی ایفا کرد. او که همواره به دنبال جلوگیری از هرگونه نزدیکی ایران و آمریکا بوده است، با افتخار اعلام کرد که شخصا ترامپ را متقاعد کرده است که از توافق هسته ای خارج شود و به سیاست «فشار حداکثری» روی آورد.
با این حال، دونالد ترامپ مدعی است که اگر تنها یک هفته از قدرت باقی مانده بود، می توانست با ایران به توافق برسد. او حتی اعلام کرد که به تیم جو بایدن توصیه کرده است فورا با ایران به توافق برسند، زیرا به قول خودش «کشوری آماده برای توافق» را به آنها تحویل داده است. با این حال، ترامپ دولت بایدن را به ناتوانی یا ناآگاهی در رسیدن به این هدف متهم کرد. اکنون، با بازگشت احتمالی ترامپ به کاخ سفید، او بار دیگر این فرصت را خواهد داشت که ادعاهای خود را در صحنه آزمایش کند.
در این میان، گفتگوهای ایلان ماسک با مقامات ایرانی می تواند بارقه امیدی برای جلوگیری از درگیری بزرگ باشد. اما پیشرفت در این مسیر به راحتی امکان پذیر نخواهد بود. استراتژی دونالد ترامپ برای “معامله سازی” بر این ایده استوار است که طرف مقابل باید تضعیف شود تا امکان مذاکره از “موقعیت قدرت” فراهم شود. اما تجربه دوره اول ریاست جمهوری ترامپ نشان داد که چنین رویکردی نتیجه معکوس داشت. تحریم های شدید و اقدامات تحریک آمیز از جمله ترور سردار قاسم سلیمانی، نه تنها ایران را مجبور به انعطاف بیشتر کرده است، بلکه موقعیت تهران را نیز دشوارتر کرده است. این اقدامات باعث تضعیف موقعیت نیروهای علاقه مند به تعامل با واشنگتن در ایران شد.
در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ، تلاش هایی برای گشودن مسیر دیپلماسی مستقیم بین تهران و واشنگتن صورت گرفت. امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه تلاش کرد تا حسن روحانی رئیس جمهور وقت ایران را متقاعد کند تا با ترامپ دیدار مستقیم داشته باشد. در همین راستا، سناتور رند پل، جمهوری خواه اهل کنتاکی، تلاش کرد محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه وقت ایران را به کاخ سفید دعوت کند. اما این تلاش ها در نهایت شکست خورد. در فضای سیاسی ایران، جریانهای رادیکال به شدت با این دیدارها مخالف بودند و از منظر این تحرکات، یک دیدار ساده یا «عکس یادگاری» بدون ارائه تضمینی برای منافع ایران، میتواند امتیاز نمادینی برای ترامپ باشد. .
از بولتون تا روبیو: او تیم است ترامپ جدید امآیا به خاطر دیپلماسی با ایران خواهد بود؟
علیرغم همه آشفتگی ها و تنش های دوره اول ریاست جمهوری خود، دونالد ترامپ همچنان مصمم است که می خواهد با ایران به توافق برسد. او در سپتامبر 2024 در پاسخ به سوالی مبنی بر تمایلش برای ورود به دیپلماسی با ایران، حتی در مقابل اتهاماتی مبنی بر تلاش تهران برای ترور وی، موضع قاطعی اتخاذ کرد. ترامپ پاسخ داد: بله، خواهم کرد. باید توافق حاصل شود، زیرا عواقب عدم توافق غیرقابل تصور است. ما باید به توافق برسیم.»
ترامپ در سخنرانی خود برخلاف سیاست های معمول جمهوری خواهان، مخالفت خود را با ادامه تحریم ها علیه ایران اعلام کرد و تمایل خود را برای لغو آن اعلام کرد. او همچنین با قاطعیت ایده تغییر رژیم تحت رهبری آمریکا در ایران را رد کرد و به شوخی گفت: ما حتی نمی توانیم خودمان را اداره کنیم.
تمایل ذاتی دونالد ترامپ برای مذاکره، که او بارها بر آن تاکید کرده است، به نظر می رسد در تضاد کامل با تمایل او به انتخاب مشاوران تندرو باشد. افرادی که اصولاً به دیپلماسی و مذاکره اعتقادی ندارند. ترامپ بارها از اهمیت حضور چهرههایی مانند جان بولتون در اتاق مذاکره صحبت کرده و استدلال میکند که این افراد میتوانند طرف مقابل را “ارعاب” کنند، اما انتخاب او برای احاطه کردن خود با تندروهایی مانند مارکو روبیو (برای وزارت خارجه)، مایکل والتز است. (برای مشاور امنیت ملی)، و پیتر هگزت (برای وزارت دفاع) پیشنهاد کرد که ممکن است از اشتباهات گذشته خود درس نگرفته باشد. ترامپ پیشتر اعتراف کرده بود که “بزرگترین اشتباه” در دوره اول ریاست جمهوری خود انتخاب افرادی بود که نباید به آنها اعتماد کند.
دیپلماسی مشروط ایران و ترامپ: آیا توافق امکان پذیر است؟
از سوی دیگر، موفقیت در مذاکره مستلزم آمادگی و آمادگی هر دو طرف است. ایران در حال حاضر رئیس جمهور اصلاح طلبی دارد که با وعده لغو تحریم ها و احیای توافق هسته ای 2015 روی کار آمده است. واکنش اولیه ایران به احتمال مذاکره با ترامپ، نوعی تمایل مشروط به دیپلماسی را نشان می دهد. اما این تمایل با احتیاط و با شرایط همراه است. تهران به صراحت اعلام کرده است که هرگونه تشدید فشار از سوی واشنگتن با واکنش شدیدی مواجه خواهد شد.
اگر ایران واقعا مصمم به اجتناب از درگیری نظامی و بازگشت به مسیر دیپلماسی است، اکنون زمان نشان دادن تمایل خود برای آزمایش توانایی ترامپ برای دستیابی به توافقی است که پیشینیانش نتوانستند. دیدار اخیر ایلان ماسک که از او به عنوان نماینده غیر رسمی ترامپ یاد می شود، با مقامات ایرانی تنها یک هفته پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، حاکی از آن است که تهران ممکن است آماده امتحان این مسیر باشد.