مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

شراکت استراتژیک کشورهای عربی خلیج فارس و اروپا

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


نشست تاریخی اتحادیه اروپا و شورای همکاری؛ گامی به سوی مشارکت استراتژیکآینده لئوناردو ماریا مازوکومحقق امنیتی در منطقه عربی خلیج فارس در مؤسسه دولت های عرب خلیج فارس در واشنگتن

بر اساس گزارشی که موسسه دولت های خلیج فارس در واشنگتن منتشر کرده است. اولین نشست اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس افق جدیدی را برای مشارکت استراتژیک گشود. با افزایش وابستگی متقابل بین اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس و همچنین تقویت نقش دیپلماتیک کشورهای عربی خلیج فارس در معادلات جهانی، بروکسل تصمیم گرفت روابط سیاسی خود را با این شورا گسترش دهد. در 16 اکتبر، دو طرف اولین دیدار تاریخی خود را برگزار کردند. این رویداد که در بروکسل، پایتخت بلژیک برگزار شد، رهبران و نمایندگان کشورهای عضو این دو سازمان را در یکی از مهمترین مراحل روابط بین نهادها گرد هم آورد.

تقویت دیپلماسی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و ایفای نقش در نظام چندقطبی جهانی

منطقه خلیج فارس تاکنون در اولویت های استراتژیک اتحادیه اروپا قرار داشته است. اما افزایش تعاملات متقابل بین این دو بلوک که در بحران‌های جهانی مانند همه‌گیری ویروس کرونا و جنگ روسیه علیه اوکراین ظاهر شد، در کنار نقش دیپلماتیک کشورهای عرب خلیج فارس، اتحادیه اروپا را بر آن داشت تا سطح همکاری‌های سیاسی خود را افزایش دهد. با شورای همکاری خلیج فارس برای تقویت ایران.

از سوی دیگر، برای کشورهای عرب خلیج فارس، تلاش برای تنوع بخشیدن به شرکای استراتژیک در جهانی که به سمت چندقطبی حرکت می کند، حیات تازه ای به این بلوک بخشیده است.

روابط اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس از زمان تصویب بیانیه مشترک اتحادیه اروپا در مورد مشارکت راهبردی با خلیج فارس در ماه مه 2022، سندی که اولویت ها و اقدامات مشترک سیاستی را تعیین می کند، به سرعت توسعه یافته است. در تلاش برای تقویت حضور منطقه‌ای خود، بروکسل در سپتامبر همان سال سفارت اتحادیه اروپا را در قطر افتتاح کرد و اقداماتی را برای ایجاد یک نمایندگی دیپلماتیک در عمان آغاز کرد. علاوه بر این، بازدیدهای منظم مقامات ارشد اتحادیه اروپا از پایتخت های کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، جایگاه جدید شورای همکاری خلیج فارس در سیاست خارجی اتحادیه اروپا را برجسته کرد.

علاوه بر این حضور دیپلماتیک، دو بلوک “برنامه اقدام مشترک برای اتحادیه اروپا و شورای همکاری” را برای سال های 2022-2027 تدوین کردند. این برنامه به عنوان یک نقشه راه جامع، زمینه های مختلف همکاری نهادی، سیاستی و فنی را مشخص می کند.

شروع پروژه های بزرگ؛ از «انتقال سبز» تا حمایت از مرکز مدیریت بحران در شورای همکاری خلیج فارس

اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس نیز گام های جدیدی برای تقویت گفت وگو در حوزه امنیتی و دفاعی برداشتند. در ژانویه، اولین گفتگوی امنیتی منطقه ای بین اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس برگزار شد که در آن مقامات ارشد دو بلوک در مورد موضوعاتی مانند امنیت دریایی، امنیت سایبری و عدم اشاعه هسته ای بحث کردند. سپس، در ماه آوریل، اولین نشست سطح عالی امنیت و همکاری منطقه ای به ابتکار لوئیجی دی مایو، نماینده ویژه اتحادیه اروپا در خلیج فارس برگزار شد. این نشست وزرای خارجه کشورهای اروپایی و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را گرد هم آورد تا چالش های امنیتی منطقه ای و جهانی را بررسی کنند. اگرچه این ابتکار در ابتدا با تردید برخی از تحلیلگران حوزه خلیج فارس مواجه شد، اما دی مایو توانست با فعالیت خود و «دفاع قوی» از اهداف این همکاری، اعتماد سیاستگذاران منطقه را جلب کرده و نقش خود را در تقویت این روابط تقویت کند.

فراتر از همکاری نهادی، تعاملات بخشی بین اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس نیز به سرعت در حال گسترش است. در ماه آوریل، در اجلاس جهانی انرژی آینده در ابوظبی، دو بلوک پروژه انتقال سبز مشترک بین اتحادیه اروپا و شورای اتحادیه اروپا را راه اندازی کردند. در ماه می، افتتاح اتاق بازرگانی اروپا در ریاض گامی در جهت تقویت روابط اقتصادی دو طرف بود. اتحادیه اروپا همچنین از پروژه ای در مرکز مدیریت بحران شورای همکاری خلیج فارس در کویت حمایت کرد که هدف آن بهبود آمادگی و ظرفیت پاسخگویی به شرایط اضطراری هسته ای و رادیولوژیکی است. دستاورد دیگر ابتکار «رهبران جوان در دیپلماسی منطقه‌ای» بود که طی آن دیپلمات‌های جوان شورای همکاری خلیج فارس به بلژیک دعوت شدند تا درباره ساختار و عملکرد اتحادیه اروپا بیاموزند و با مقامات ارشد، دیپلمات‌های جوان اروپایی و سایر همتایان خود تعامل داشته باشند.

پیوندهای فرهنگی و اجتماعی بین مردم نیز در مرکز مشارکت اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس قرار دارد. هیئت های اتحادیه اروپا در پایتخت های خلیج عربی با برگزاری رویدادهای مختلف در زمینه هایی مانند سینما، آشپزی و زبان های اروپایی. مبنایی برای ترویج تبادلات فرهنگی بین شهروندان این دو بلوک شده است. علاوه بر این، کمیسیون اروپا تسهیلات ویژه ای برای صدور ویزای شینگن فراهم کرده است. شهروندان عربستانی، عمانی و بحرینی اکنون می توانند ویزای پنج ساله چند بار ورود دریافت کنند، در حالی که اتباع امارات می توانند سه ماه قبل از آن بدون ویزا سفر کنند. آنها منطقه شینگن داشتند. این اقدامات گامی مهم در جهت تقویت روابط انسانی و فرهنگی بین دو طرف تلقی می شود.

تاثیر استانداردهای دوگانه غرب بر اعتماد کشورهای حوزه خلیج فارس به اتحادیه اروپا

علیرغم پیشرفت های اخیر در تقویت روابط، سه چالش اصلی بر سر راه تقویت همکاری بین اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس وجود دارد. اولین چالش، تحقیقات انجام شده توسط مقامات بلژیکی در مورد یک رسوایی فساد است که قطر نیز در آن دست داشته است. در این پرونده چندین نفر از افراد مرتبط با پارلمان اروپا متهم به دریافت مبالغ هنگفتی برای لابی از طرف قطر شدند. اگرچه دولت دوحه هرگونه دخالت در این ماجرا را رد کرد، اما برخی از متهمان به جنایات خود اعتراف کردند و دامنه تحقیقات به سایر اعضای پارلمان اروپا نیز گسترش یافت. این رسوایی فساد مالی به اعتبار قطر آسیب جدی وارد کرد و مذاکرات معافیت ویزا برای شهروندان قطری را متوقف کرد.

دومین چالش، موج توهین به کتاب مقدس اسلام توسط گروه های راست افراطی در اروپا است که با سوزاندن قرآن کریم در سال های 2023 و 2024 خشم مردمی را در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برانگیخت. در این حوادث، مقامات محلی در کشورهایی مانند سوئد، دانمارک و هلند با استناد به قوانین ملی آزادی بیان اجازه این اقدامات را داده اند. در پاسخ، سفرای دانمارک و سوئد به پایتخت های خلیج فارس فراخوانده شدند و خواستار پایان دادن به این حملات مکرر علیه قرآن شدند. اگرچه اتحادیه اروپا این اقدامات را به شدت محکوم کرد، اما مخالفت برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا با قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل در مورد مبارزه با نفرت مذهبی، اختلافات بین دو بلوک را تشدید کرد. اگرچه این رویدادها اکنون فروکش کرده است، اما ظهور و تقویت احزاب راست افراطی در اروپا نگرانی هایی را در مورد رشد احساسات ضد عربی و اسلام ستیزی در این قاره ایجاد کرده است و بر گسترش روابط بین اتحادیه اروپا و اتحادیه سایه افکنده است. اروپا شورای همکاری خلیج فارس

چالش سوم به مواضع اولیه برخی از رهبران و کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حمایت بی قید و شرط از اسرائیل پس از حمله حماس در 7 اکتبر 2023 برمی گردد که واکنش تند کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را در پی داشت.. تناقض آشکار بین واکنش قاطع اتحادیه اروپا در محکومیت و مجازات روسیه به دلیل حمله به اوکراین و رویکرد نرم‌تر بروکسل در برخورد با جنگ اسرائیل علیه غزه، باعث تقویت نگرش کشورهای عربی خلیج فارس در مورد آن شده است. “استانداردهای دوگانه غرب”. این تفاوت در مواضع اتحادیه اروپا به وجهه عمومی این اتحادیه آسیب رسانده و اعتبار آن را به عنوان یک شریک قابل اعتماد در اعمال فشار دیپلماتیک بر اسرائیل تضعیف کرده است.

شکاف بین داده ها و اقدامات عملی؛ آزمونی برای اثبات ارزش شراکت

نشست اکتبر با شعار “مشارکت استراتژیک برای صلح و رفاه” برگزار شد و بر پیوستگی امنیت و ثبات بین دو بلوک تاکید شد. در این نشست که بر اساس اهداف مشترک و چالش های مشابه برگزار شد، از اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس خواست تا برای کاهش تنش ها و حل و فصل مسالمت آمیز مناقشات در سطح منطقه ای و جهانی از طریق “گفتگو، هماهنگی و تعامل” تلاش کنند. حضور سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا و رهبران ارشد شورای همکاری خلیج فارس از جمله شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی و سلمان بن حمد و آل خلیفه ولیعهد شاهزاده بحرین حمایت سیاسی گسترده ای را از این دیدار ابراز کرد.

در بیانیه پایانی این نشست، مطابق با اطلاعیه های قبلی، بر زمینه های همکاری سیاسی و بخشی تاکید شده است. تجارت، انرژی، تغییرات آب و هوایی، اتصال فیزیکی و دیجیتالی، کمک های بشردوستانه و ارتباطات مردمی به عنوان اولویت های اصلی همکاری مورد تاکید قرار گرفت. علاوه بر این، جنگ روسیه علیه اوکراین، جنگ بین اسرائیل و غزه و تنش‌های منطقه‌ای به عنوان موضوعات حیاتی برای هماهنگی دیپلماتیک شناسایی شدند.

این نشست به دستاوردهای جدیدی منجر شد. دو بلوک برای پیشبرد مذاکرات در مورد توافقنامه تجارت آزاد بین اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس، تقویت همکاری در زمینه انرژی از طریق گروهی از کارشناسان انرژی بین اتحادیه اروپا و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و ایجاد یک سازمان سازمان یافته توافق کردند. مکانیسم واکنش به بحران بین مرکز هماهنگی واکنش اضطراری اتحادیه اروپا و مرکز مدیریت بحران، با موافقت شورای همکاری. در زمینه هماهنگی سیاسی، دو طرف حمایت خود را از ائتلاف جهانی برای دستیابی به راه حل دو کشوری بین اسرائیل و فلسطین اعلام کردند و توافق کردند رویکرد مشترکی برای امنیت دریایی در دریای سرخ ایجاد کنند.

این نشست جدیت رهبران اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس را در تبدیل این مشارکت به همکاری استراتژیک واقعی نشان داد. با این حال، موفقیت بلندمدت این روابط بین نهادی به توانایی دو بلوک برای حفظ پویایی فعلی در سطوح سیاسی و عملیاتی بستگی دارد. در بعد سیاسی، تصمیم گیرندگان در بروکسل باید از حمایت مستمر و پایدار برای تلاش های دیپلماتیک برای مقابله با شورای همکاری خلیج فارس برخوردار شوند. اگرچه اورسولا فون در لاین مجدداً به عنوان رئیس کمیسیون اروپا انتخاب شده است، نتایج انتخابات پارلمان اروپا در ماه ژوئن می تواند منجر به تغییر در مواضع کلیدی تصمیم گیری در ماه های آینده شود.

کاجا کالاس، نخست وزیر سابق استونی، جایگزین جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواهد شد. میراث بورل که شامل حمایت از تنش زدایی منطقه ای، ترویج گفتگو و ایجاد روابط کاری قوی با همتایانش در شورای همکاری خلیج فارس است، چالش برانگیز است. برای کالاس عالی خواهد بود. او به‌خاطر مواضع سخت‌گیرانه‌اش در برابر روسیه و دیدگاه‌های نسبتا نرمش در مورد اسرائیل شناخته می‌شود، و او باید سرمایه دیپلماتیک ساخته شده توسط سلف خود را حفظ و تقویت کند. ارتقای روابط بین اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس به سطوح جدید.

در سطح عملی، تصمیم گیرندگان اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس باید بر تضمین اجرای عملی و مؤثر ابتکارات مشترک تمرکز کنند. شکاف بین اظهارات بلندپروازانه و دستاوردهای ملموس همواره یکی از موانع اصلی تعمیق روابط این دو بلوک بوده است. بنابراین، دستیابی به پیشرفت های ملموس برای نشان دادن ارزش واقعی این مشارکت استراتژیک برای کشورهای عضو در هر دو طرف ضروری است.

اتحاد اروپا در جهات اصلی؛ گامی در جهت نهادینه سازی مشارکت استراتژیک

برای کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، اتحادیه اروپا با اقتصاد متنوع، قابلیت‌های فناوری پیشرفته و قابلیت‌های دفاعی قابل توجه، شریک ایده‌آلی برای مقابله با چالش‌های پیچیده مانند انتقال انرژی، تحول دیجیتال و امنیت ملی است. با این حال، اتحادیه اروپا تنها شریک نهادی نیست که شورای همکاری خلیج فارس به دنبال تقویت روابط ساختاری خود با آن است.

نگرانی های فزاینده در مورد تعهد ایالات متحده به ثبات خاورمیانه، همراه با فعال شدن مجدد قدرت های ژئوپلیتیک سنتی و ظهور سریع بازیگران جدید در سیاست جهانی، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را به اتخاذ دیپلماسی فعال تر با چین، روسیه، هند و ژاپن سوق داده است. و سازمان های منطقه ای مشابه در جنوب جهانی، مانند جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب (CELAC) و انجمن کشورهای جنوب شرق آسیا (ASEAN).

همانطور که در چشم انداز امنیت منطقه ای شورای همکاری خلیج فارس منعکس شده است، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس خود را تماشاگر منفعل نمی دانند، بلکه بازیگران فعال در حفظ امنیت و ثبات منطقه و جهان می دانند و در این امر ایفای نقش می کنند. جهت .

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *