(تصاویر) مادر شاه کدام مسجد را در تهران ساخت؟
۱ دقیقه خوانده شدهبنای اولیه مسجد توحید در زمان فتحعلی شاه قاجار ساخته شد و پیش از آن به مسجد مادرشاه معروف بود و به نام شاهزاده قاسم خان گوانلو، پدر قاسم خان، به مسجد و مدرسه قاسم خان معروف بود. محد علیا.
به گزارش همشهری، تا زمان ناصرالدین شاه، مردم تهران هنوز این مسجد را به نام مسجد قاسم خان میشناختند، اما پس از به سلطنت رسیدن ناصرالدین شاه، مادرش محدعلیا تصمیم به بازسازی و مرمت مسجد گرفت. مسجد در حدود سال 1272 هجری قمری.
ساختمان نیمه فرسوده مسجد و مدرسه مادرشاه که پس از پیروزی انقلاب اسلامی به نام مسجد توحید نامیده می شد، در سال 1340 هجری شمسی توسط اداره اوقاف تخریب و بازسازی شد. اما بنای اولیه مسجد که توسط مهد علیا مرمت شد دارای کتابخانه بزرگی بود. مادر شاه سی و پنج جلد کتاب دست نویس شگفت انگیز در زمینه های ادبیات، حکمت، تفسیر، فقه، اصول، نجوم و ریاضیات به این کتابخانه هدیه داد. اما اکنون اثری از آن کتابخانه و کتابهای شگفت انگیز آن نیست و گویا در بازسازی دوم مسجد ویران شده است.
مسجد توحید دارای ساختمانی ساده و تمیز به مساحت حدود 1000 متر مربع است. حیاط کوچک مسجد همچنان مانند گذشته میزبان نمازگزاران بازارهای اطراف است. با نگاهی به تاریخچه مسجد مشخص می شود که صحن مسجد فعلی در گذشته صحن بوده و صحن فعلی آن در زمان بازسازی مورد استفاده روضه علیا بوده است. حجت الاسلام فرید محمد، امام جماعت مسجد، روایتی خواندنی از توسعه خیابان باب همایون فعلی و بازسازی مسجد می گوید: «گفته می شود ناصرالدین شاه قصد تخریب بخشی از آن را داشته است. ” از حصار مدرسه مادرش برای آبادانی خیابان المسیه که امروزه به خیابان باب همایون آهسته معروف است نامه ای به حاج ملاعلی کینی نوشت تا به کارش مشروعیت بخشد. ملا علی کینی در پاسخ به ناصرالدین شاه نوشت: «باران، پروردگارت با ابرهای فیل چگونه برخورد کرد؟ مدرسه و مسجد اما در زمان رضاشاه، خیابان های اطراف مسجد توسعه یافت و بخشی از محراب اصلی مسجد به دلیل قرار گرفتن در داخل خیابان از بین رفت. در این دوره مسجد نیمه ویران شد تا اینکه در سال 1340 توسط اداره اوقاف بازسازی شد.