نقد و بررسی «قانون عفاف و حجاب»: دولت پزشکیان چه میکند؟
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- ابلاغیه سوم آذرماه آینده برای اجرای قانون حجاب و عفاف یا طرح «حمایت از خانواده» با توجه به شرایطی که این قانون پس از اصلاحات متعدد در تاریخ 29 شهریور 1402 به تصویب رسید، واکنش هایی را برانگیخت، اما علیرغم تعلیق آن. تصویب آن توسط شورای نگهبان. اکنون پس از گذشت چند ماه از آن تاریخ و پس از کش و قوس های فراوان مجلس و شورای نگهبان، توجه به اجرای قانون عفاف و حجاب معطوف شده است.
به گزارش فردا قانون حجاب و عفاف مانند بسیاری از قوانینی که مستقیماً به شهروندان مربوط می شود، حساس بود، اما آنچه این قانون را متمایز می کند، زمان اجرای آن است که مصادف با سال اول دولت چهاردهم است. مدافعان و مخالفان این قانون هر کدام به شیوه خود به نقد یا دفاع از این قانون می پردازند، اما در نهایت این قوه مجریه است که باید نوع اجرای این قانون یا به عبارتی قانون حجاب و عفاف را بر آن وضع کند. یک سطح اجتماعی امتحان
در این شرایط سوالاتی مطرح می شود از جمله اینکه مدافعان حجاب و عفاف نقاط قوت این قانون را چه می دانند و چرا برای اجرای آن عجله دارند؟ حمید رضا ترقی نماینده حزب موتلفه و نماینده پنجمین دوره شورای اسلامی به عنوان یکی از مدافعان حجاب و عفاف و محمدصادق جوادی حصار سخنگوی حزب اعتماد ملی و فعال سیاسی اصلاح طلب پاسخ دادند. پاسخ داد. این سوالات در مصاحبه با همه در یک:
حتی اگر مرحوم رئیسی رهبر هم بود، جریانات افراطی در فضای گرگ تنها نمی ماند و پزشکیان باید مسئولیت عواقب اعلام این قانون را به قالیبافان بر عهده بگیرند.
محمدصادق جوادی حصار به همه در یک گفت: هر مجلسی صلاحیت تدوین و تصویب قانون را دارد که با کمک دولت جدید و با تعامل بیشتر با جریانات سیاسی و فرهنگی داخل کشور، قانون موسوم به «حجاب و عفاف» به صورت مسالمت آمیز در جامعه اجرا شود. اما متأسفانه نحوه بیان این قانون و نحوه پرداختن به آن توسط نمایندگان محترم مجلس و برخورد برخی از افراد تأثیرگذار در عرصه فرهنگی و سیاسی با این موضوع باعث شد که انگار این قانون قصد دارد. ابزاری برای تحت فشار قرار دادن دولت آقای دولت مواظب باشید در 23 این کار را انجام می دهیم به نظر من این شیوه برخورد در حوزه گفت وگو بر اساس همفکری و همدلی نبوده و نبوده است.
وی افزود: محصول نهایی این قانون در بستر جامعه همدلی و همفکری بین دولت و مجلس نمایندگان ایجاد نخواهد کرد. مردم نیز در نگرش خود با این موضوع برخورد متفاوتی خواهند داشت، اما بخش تاسف بار این قانون این است که بسیاری از اقشار جامعه را در مقابل یکدیگر قرار می دهد. در کوتاه مدت، ممکن است این ناملایمات روحی، روانی و اخلاقی بین بخشهایی از جامعه به وجود بیاید، اما مردم به زودی متوجه میشوند که این روشی فریبکارانه برای فاصله گرفتن متن جامعه از اتفاقاتی است که نباید اتفاق بیفتد و آنها را نیز احساس خواهند کرد وقایع بر خلاف نظر مردم در حال انجام است و سعی در جلوگیری از آگاهی مردم از این مسائل دارند. اما مردم در نهایت به سرعت بر می گردند و بیشتر با حقیقت روبرو می شوند، در گذشته نیز این مشکل را دیده ایم. به عبارت دیگر، زمانی که جریان راست افراطی از نظر خود به دنبال پاکسازی کشور و در دست گرفتن کنترل دولت، مجلس و قوه قضائیه بود، جامعه سریعاً به این اقدامات واکنش منفی نشان داد و حتی اگر آن مرحوم رئیس جمهور من بود. بعید بود حتی در این فضا و تداومی که ایجاد شده بود به دور دوم برسند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه گفت: راه حل اساسی دولت برای حل این معضل، احترام به نمایندگان مجلس و استفاده از اختیارات قانونی رئیس جمهور برای اعلام عدم صدور این قانون برای اجرا است. غیر قابل قبول.» به نفع مردم و به نفع مسایل ملی کشور، در حال حاضر و به دلیل اینکه رئیس جمهور حافظ منافع ملی و قانون اساسی است، با اجرای این قانون، جلوی ضررهای احتمالی را گرفت قانون فوق الذکر را اجرا نمی کند و در صورتی که رئیس مجلس می بیند که این قانون باید به وی اعلام کند که تحت هر شرایطی و پس از مهلت قانونی 72 ساعت اعلامیه را صادر کنند تا مسئولیت نهایی ممکن باشد. این روش به نظر می رسد یکی از مدنی ترین روش های اعتراض به آقای رئیس جمهور باشد.
کسانی که اجرای قانون حجاب را به تعویق می اندازند مجرم هستند و باید در پیشگاه خداوند پاسخگو باشند/ حجاب یک وظیفه شرعی و سیاسی است.
حمیدرضا ترجی به همه در یک گفت: وی افزود: نظام ما یک نظام اسلامی است و حدود 200 هزار نفر را به شهادت رساندیم، این شهدا با خون خود رای به دفاع از جمهوری اسلامی دادند تا نظام دینی بر اساس اسلام شکل بگیرد، در قانون اساسی همه قوانین و مقررات آمده است. کشور باید به گونه ای باشد که با اسلام منافات نداشته باشد ساختن جامعه ای بر اساس ارزش های اسلامی در ابعاد مختلف دارای اصولی است که زندگی دنیوی و اخروی مردم را تضمین می کند. آنچه نشان می دهد جامعه به دنبال فساد، ابتذال و فسق نیست، بلکه به دنبال ارزش های معنوی است، «حجاب» است که یک واجب دینی و سیاسی در عین حال و یکی از راه های تحریف دشمن است. جامعه از طریق آرمان های خود و سوق دادن آن به سمت تمدن های مبتذل غربی، بی توجهی به واجبات دینی و اسلامی است.
وی افزود: وظیفه رئیس جمهور در قانون اساسی و سوگندنامه ای که اقامه کرده است، اجرای احکام اسلامی است. آنها باید به سوگند خود وفادار باشند، دستگاه قضایی نیز موظف است با هرگونه تخلف از موازین شرعی و جلوگیری از آن و اتخاذ تدابیر تنبیهی در صورت عدم اجرا، تمامی این وظایف و شرایط توجه همه اعضا را می طلبد. جامعه نسبت به اجرای صحیح موازین اسلامی، مسائل خانوادگی و حجاب اقدام کنند و برخی از کسانی که واکنش نشان می دهند و انتقاد می کنند بدانند. قانون این است که بین انجام واجبات، بین نماز و حج و حجاب فرقی نیست و هر فریضه ای باید در جامعه انجام شود و نمی توانیم بگوییم که انسان نماز می خواند و به وظایفی مانند حجاب اعتقاد ندارد.
قائم مقام حزب متلب ادامه داد: در جامعه اسلامی همه باید اصول و قواعد را رعایت کنند، آیا همان کشورهایی که مدعی آزادی، دموکراسی و حتی بی خانمانی هستند در کشورهای غربی چارچوبی برای آن وجود ندارد؟ در بعضی جاها مثل دانشگاه ها و در آمریکا و فرانسه که دموکراسی خواسته می شود، در مدارس، ادارات و دانشگاه ها جایی برای افراد مبتذل و مبتذل وجود ندارد، اما برخی افراد جامعه ما به جای درس گرفتن از نکات مثبت غربی ها. بدترین آداب و رسوم غربی ها را تقلید کنند و معتقد باشند که متمدن شده اند و این زمان تحمیل شده است. حجاب در اسلام برای این است که هویت زن در جامعه حفظ شود و ارزش زن یک کالای تجاری و تجملی تلقی نشود، حجاب مانع از آن است که زن را ابزاری برای هوی و هوس مردانه قرار دهیم.
وی افزود: از نظر من این قانون خیلی دیر تصویب شد و خیلی دیر اجرا می شود در سال های گذشته با نقص و سستی اجرا می شد و نهادهایی که مجبور به اجرای این قانون شدند به شدت سهل انگاری و تعلل کردند. و در اجرای این قانون باید در پیشگاه خداوند پاسخگو باشند که اگر کوتاهیهای فرهنگی، آموزشی و انتظامی کشور نبود آژانس ها، ما چنین وضعیتی را در کشور نمی دیدیم که می تواند باشد دشمن میتواند از شرایط موجود برای ایجاد بیثباتی و ناآرامی در کشور استفاده کند، بنابراین معتقدم با توجه به روشها و توجه زیادی که در خصوص این قانون صورت گرفته، این قانون آماده اجرا است و همه دستگاهها باید به وظایف خود به درستی عمل کنند. برای اقناع افکار عمومی و جلوگیری از برهنگی و متخلفان نیز باید با جامعه برخورد شود.»
این فعال سیاسی اصولگرا ادامه داد: هرکس معتقد به دین مبین اسلام باشد باید به حجاب پایبند باشد و کسی که اعتقاد قوی ندارد باید به حجاب اسلامی که مبتنی بر قوانین اجتماعی است احترام بگذارد. جامعه برای حفظ سلامت اخلاقی جامعه باید به سمت مشروعیت حرکت کند. موضوعات این موارد می تواند از بسیاری از طلاق ها، ناهنجاری ها و بسیاری از مشکلات خانواده های امروزی جلوگیری کند متاسفانه عادی نبودن حجاب عامل بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی است. آقای پزشکیان فردی متدین است و ایشان و معاونش اعلام کردند که در صورت تصویب قانون حجاب آن را اجرا می کنند. آقای مازیکیان فردی قانون مدار است و قانون را معیار حرکت خود می داند. اگر در گذشته این موضوع را نقد کرده است مربوط به نحوه اجراست نه نقد اصل موضوع.