مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

زنی که وارث تمام ثروت محمدعلی‌شاه و احمدشاه شد

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


روز جمعه 31 آبان 1326 ملکه جهان همسر محمدعلی شاه و مادر احمدشاه در حومه پاریس درگذشت. در این میان حسین فاطمی که بعدها در دولت ملی دکتر مصدق وزیر امور خارجه شد، در پاریس بود.

به گزارش سایت خبرآنلاین، در سال 1324 پس از پایان دوره چهاردهم مجلس برای ادامه تحصیل به این کشور رفت اما در آنجا نیز به فعالیت سیاسی و روزنامه نگاری خود ادامه داد. از جمله خبر درگذشت ملکه جهان است. الفاطمی این گزارش را برای روزنامه ستاره صبح فرستاده و مجله القشانیه در تاریخ 23 دی 1326 هجری قمری آن را از روزنامه مذکور چنین نقل کرده است:

در ساعت چهار بامداد روز جمعه 31 آبان 1326 در حومه پاریس درگذشت، ایرانی دور از وطن خود که شاهد سه ربع قرن تاریخ معاصر ایران بوده است. مادر احمدشاه فقید و همسر محمدعلی شاه قاجار در سن 70 سالگی بر اثر سکته قلبی در محل اقامت خود در “سنت کیلو” درگذشت بدون اینکه خستگی قبلی این واقعه را تایید کند.

شهر زیبای سنت ابر

سنت کلود شهری زیبا و دیدنی است که در کنار رودخانه معروف سن واقع شده و از پارک بزرگ و باشکوه آن در فاصله شش تا هفت کیلومتری می توان تمام پاریس را دید. ناپلئون، امپراتور فرانسه، مدتی در طول سلطنت خود در اینجا اقامت داشت و ماری لوئیز در روزهای نامزدی بناپارت به همراه پسر نوزادش، جوزف بناپارت، که در کاخ تویلری به دنیا آمد، به سنت کلاوس آمد. نامه‌های ناپلئون که ناپلئون از جبهه جنگ برای ماری لوئیز فرستاده بود، تحت تأثیر جنگ‌های روسیه و خروج از مسکو به کاخ سنت کلاوس رسید.

جوزف بناپارت که به «ناپلئون دوم» تاریخ شهرت دارد، روزهای کودکی خود را در کنار جنگل های انبوه سنت کلاوس و مناظر بهشتی گذراند و در آن زمان ناپلئون لقب «امپراتور روم» را به او اعطا کرد.

امروزه چیز قابل توجهی از کاخ های مجلل و مجلل سنت کلاوس باقی نمانده است، زیرا در جنگ 1871، زمانی که ارتش آلمان به سمت پاریس سرازیر می شد، بناهای تاریخی باشکوه در آتش سوختند. تنها چیزی که از عظمت گذشته سنت کلاوس باقی مانده، باغ بزرگ و پر گلی است که مردم محلی و مسافران پاریس در روزهای تعطیل از آن دیدن می کنند.

مادر مرحوم احمدشاه و برادران پادشاه سابق ایران از سال 1919م در سن کیلو اقامت داشتند. خانه ای که آنها در حال حاضر در آن زندگی می کنند، اجاره ای است، اما قلعه نسبتاً استادانه نیز دارایی شخصی آنها است، در طول اشغال فرانسه توسط آلمان، گفته می شود که قلعه از اختیار آنها خارج شده و برای اهداف نظامی تعیین شده است.

پس از شکست آلمان و ورود نیروهای متفقین به پاریس، این کاخ دوباره برای کارهای ارتش آمریکا نگهداری شد و اکنون چندین ماه است که به مالک اصلی بازگردانده شده و در دست تعمیر است تا بتوانند آن را به آنجا منتقل کنند.

دارای شجره نامه

مادر مرحوم احمدشاه دختر مرحوم کامران میرزا نایب السلطنه فرزند ناصرالدین شاه و مادرش سرورالدوله دختر حسام السلطنه است که فتح کرد. شهر مذکور در سال جنگ هرات.

ملکه سابق ایران «ملکه جهان» نام داشت و دومین زنی بود که همسر محمدعلی شاه قاجار شد. پیش از این ازدواج، محمدعلی شاه همسر دیگری داشت که درگذشت و شاهزاده اعتماد السلطنه را به دنیا آورد.

ملکه جهان شش فرزند، چهار پسر و دو دختر به دنیا آورد و دو پسرش مرحوم احمدشاه و مرحوم محمد حسن میرزا پیش از او درگذشتند (اولی در پاریس و دومی در لندن). دو پسر دیگر سلطان محمود میرزا و سلطان مجید میرزا هنگام مرگ بر بالین مادرشان بودند که یکی از دخترانش همسر شعاع السلطنه و دیگری همسر پسر سالارالدوله است.

ذکر این نکته بی مناسبت نیست که نام سالارالدوله بر سر زبان ها افتاده و دیکتاتور معروف «سالارالدوله» هنوز زنده است و چنانکه یکی از ایرانیان مقیم پاریس در آخرین سفر خود به مصر اظهار داشته است. ، در مصر با سالارالدوله آشنا شد.

با خود گفتم بیچاره سالارالدوله برادر کوچکتر محمدعلی شاه به دلیل احکام حکومت نظامی و قانون اساسی از وطن اخراج شد و امروز از همین قوانین و مقررات برای پایمال و پایمال شدن استفاده می شود. حقوق ملت و مردمی که با ارشدالدوله و سالارالدوله جنگیدند، می گویم که آقای سالارالدوله نگران نباشند، زیرا افکار و اندیشه های ایشان بعد از ایشان و با شدت بیشتری اجرا شد. بذرها کاشته شده اند. پراکندگی آنها در سرزمین ایران امروز هزاران حاکم را برای مردم ما به وجود آورده است که خلاصی از آنها غیر ممکن به نظر می رسد.

مادر مرحوم احمدشاه شاهد وقایع تاریخی بود که ایران در سه ربع آخر قرن شاهد آن بود و سختی های بی شماری را متحمل شد. روزهای انتصاب محمدعلی شاه و تبعید او به روسیه، انقراض سلسله قاجاریه، مرگ محمدعلی شاه و سپس مرگ احمدشاه و محمد حسن میرزا از وقایع بزرگی است که وی در هفتاد سال زندگی او

میراث دو پادشاه مخلوع

محمدعلی شاه در بهار 1925 در سن مارو در دریای مدیترانه، شهری ایتالیایی که در آن کنفرانس متفقین در سال 1920 برای حل اختلافات پس از جنگ اول برگزار شد، در سن 53 سالگی درگذشت. تمام اموالی که در ایران داشت را با همسرش تسویه کرد.

چند ماه پس از این تاریخ، در اکتبر 1925، هنگامی که از اروپا به ایران بازمی‌گشت، ملکه جهان خبر انقراض سلسله قاجار را در بغداد شنید. از آنجا به بیروت آمد و تا سال 1929م چهار سال در آنجا ماند، سپس به پاریس آمد و بلافاصله به بیمارستان بر بالین مرحوم احمدشاه که در بیمارستان بستری شده بود، شتافت.

او از آن زمان تاکنون در سنت کولو ساکن بوده و چشمان خود را بر زندگی پر حادثه خود در آنجا بست.

پیکر آن مرحوم به طور موقت در پاریس به خاک سپرده می شود و در فرصتی مناسب به کربلای معلی منتقل می شود تا قبری که مرحوم مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه و احمدشاه نیز در آن به خاک سپرده شده اند. پیکر مرحوم محمد حسن میرزا که به دلیل جنگ امکان انتقال از لندن را نداشت به زودی به این قبرستان خانوادگی ارسال می شود. فقط اعضای خانواده قاجار در مراسم عزاداری شرکت می کردند.

هنوز اطلاعات دقیق و موثقی از وصیت نامه مادر احمدشاه قبل از مرگ یا طلاق در دست نیست، اما آنچه مسلم است تمام پول پادشاه سابق ایران، دلارهایی که در آمریکا داشته، در اختیار او بوده است. دفع فقط دختران مرحوم احمدشاه سهم الارث خود را دریافت کردند. به این ترتیب نیمی از ارث خود را هنگام ازدواج و نیمی دیگر را پنج سال پس از ازدواج از بانک آمریکایی گرفتند.

احمد شاه در لندن حدود یک میلیون لیره پول نقد داشت و چون در انگلستان مالیات بسیار سنگینی بر ارث تعلق می گرفت، مرحوم احمدشاه قبل از مرگ، پول مذکور را به دلار تبدیل کرد و به بانک منتقل کرد و هیئت مدیره بانک را منصوب کرد. کارگردانان برای اجرای مفاد وصیت خود.

تمام اموال شخصی او در ایران به مادرش واگذار شد و سهم زیادی از موجودی دلاری او به مادرش اختصاص یافت. معلوم نیست فرزندان احمدشاه فقید از این پول و اموال بهره مند می شوند یا بدون وصیت بین بازماندگان «ملکه سابق» تقسیم می شود.

بدین ترتیب صفحات کتاب زندگی آمیخته با شادی و محرومیت پس از هفتاد سال در گوشه ای از جهان بسته شد. در روز ولادت در دربار ناصرالدین شاه رقصید و باقیمانده جلال و شجاعتش در آن دقایق که از دنیا رفت، جز چند چشم که بود، کسی را در بستر خود نیافت روی تخت مرگش ثابت شد!

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *