تاکتیکهای سنتی ما پاسخگوی سیاست امروز نیست / ما نمیتوانیم ایران را در کسوت کره شمالی ببنیم
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی-رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اخیرا با اشاره به برنامه هستهای ایران به رویترز گفت: «ایران ظرفیت تولید حداقل هفت یا هشت برابر بیشتر اورانیوم با غنیسازی 60 درصد را دارد». اظهارات گروسی توسط وزارت خارجه آلمان همراه شد و این حادثه را تشدید خطرناک تنش دانست. همزمان با این اتفاقات، مجید تخت روانچی، مذاکره کننده ارشد ایران در دیدار با نمایندگان مجلس، تهدیداتی از جمله احتمال خروج ایران از معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای را مطرح کرد.
به گزارش فردا میزان اورانیومی که گروسی به آن اشاره کرد و طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، اورانیوم ایران با نرخ 60 درصد در ماه تنها در سایت فورد به بیش از 34 کیلوگرم خواهد رسید. اما چرا این عدد اینقدر مهم است؟ زیرا پیش از آن میزان تولید اورانیوم ایران در دو سایت هسته ای خود از جمله واردو از شش کیلوگرم در ماه فراتر نمی رفت. آژانس بین المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش محرمانه خود به کشورهای عضو این سازمان اعلام کرد که ایران غنی سازی خود را عمدتاً در سایت فردو افزایش خواهد داد.
پیش از این، در اول دسامبر، شورای حکام آژانس ضمن محکوم کردن گسترش فعالیت های هسته ای ایران، با صدور قطعنامه ای از تهران خواست که فورا با این سازمان همکاری کند و از مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی خواسته بود گزارش جامعی درباره ایران تهیه کند. سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در واکنش به این تهدیدات هشدار داد که اگر کشورهای غربی به تهدیدات خود مبنی بر بازگرداندن تمامی تحریم های سازمان ملل علیه ایران ادامه دهند، بعید نیست که تهران رویکرد خود را تغییر دهد و به سمت تولید سلاح هسته ای حرکت کند. همه در یک در گفتگو با علی بیگدلی، کارشناس برجسته سیاست خارجی و تحلیلگر روابط بین الملل او برای پاسخ به سوالاتی مانند آینده ایران، آژانس و حساسیت سخنان گروسی به این موضوعات پرداخت.
ما نمی توانیم ایران را در پوشش کره شمالی ببینیم
علی بیگدیلی به همه در یک گفت: سخنان اخیر رافائل گروسی درباره ایران تعجب آور نیست، زیرا پس از اتفاقات اخیر بین ایران و اروپا، سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان در تلاش هستند تا گروسی را ملزم به تهیه گزارش جامع علیه ایران در ماه مارس کنند و ممکن است مخالفت هایی نیز وجود داشته باشد. به آن.” توسعه فناوری نوین در ایران و توسعه سانتریفیوژها. این گزارش سپس به شورای حکام ارسال می شود. اگر گزارش مارس رضایت بخش نباشد، احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه افزایش می یابد. آقای تخت روانچی نیز اخیرا در کمیسیون امنیت ملی مجلس در واکنش به این تحولات گفته است که در صورت وقوع این اتفاقات، ما نیز از معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای یا پروتکل الحاقی به معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای خارج خواهیم شد. این گفته آقای تخت روانچی یک تهدید مستقیم است. اما سوال اینجاست که آیا این نوع تهدیدها در شرایط کنونی کشور ما موثر و مناسب هستند؟ ما نمی توانیم ایران را تحت پوشش کره شمالی ببینیم که مانند کره شمالی عمل کند یا دیگران را تهدید کند. کره شمالی کاملا منزوی است و هر از چند گاهی دیگران را به آزمایش موشکی یا رفتار خود تهدید می کند. خروج ما از معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای می تواند به سرعت به اشتباهی جبران ناپذیر تبدیل شود. سیاست های تلافی جویانه همان سیاست هایی است که باعث شده کسب و کار ما با مشکلات جدی مواجه شود. با توجه به همه مشکلات و حساسیت های کشور، اکنون زمان برنامه ریزی برای سیاست های تلافی جویانه نیست.
وی افزود: اکنون به رفتار منعطف و دیپلماسی تنش زدایی نیاز داریم شرایط منطقه، وضعیت اقتصادی و شرایط عمومی کشور اجازه نمی دهد وارد درگیری های جدی تر با آژانس شویم یا از برجام خارج شویم. معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای، چون در صورت خروج باید منتظر واکنش های شدیدتر غرب، حتی آمریکا و اسرائیل باشیم، منتظر بهانه ای هستند تا در مقاطعی واکنش های شدیدی نسبت به ایران نشان دهند، اما این اظهارنظرها لزوماً به معنای سیاست گذاری نیست. رویکرد نهایی ایران در قبال آژانس و کشورهای غربی و فراموش نکنیم که فضای منطقه تا کنون بسیار داغ است و آینده سوریه نامشخص است و اتفاقاً می دانیم که آینده سوریه و. سقوط یا بقای آن در رژیم کنونی می تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم بر ایران نیز در مسیر آشتی با اروپا تأثیر بگذارد زیرا تجربه ما در پنج سال گذشته نشان می دهد که نه روسیه و نه چین توانایی و تمایلی برای احیای اقتصاد ما ندارند. در نتیجه با شکل دادن به مذاکرات باید به سمت اجرای تحریریه FATF حرکت کنیم در شام، احتمال حمایت ایران از شبه نظامیان منطقه به شدت کاهش یافته است و وضعیت پیچیده کنونی در نهایت به نفع ترکیه و اسرائیل خواهد بود.
صحبت در مورد بازدارندگی هسته ای نادرست است
این تحلیلگر ارشد سیاسی در ادامه گفت: در روابط ایران و آژانس، اگرچه معتقدیم گروسی با ما تندخو است، اما جالب است که غربی ها هم می گویند گروسی طرف ایران بوده است. اما گروسی مستقیماً نگفت که ایران اکنون دارای بمب هسته ای است، بلکه اشاره کرد که ایران در آستانه دستیابی به بمب هسته ای است و می تواند اقدامات خود را به حدی افزایش دهد که وضعیت به مرحله خطرناکی رسیده است. به هر حال حقیقت این است که آقای گروسی منتخب ترویکای اروپایی است و این سه کشور می توانند بر کشورهای دیگر نیز تأثیر بگذارند. بنابراین گروسی باید از سوی این کشورها تحت فشار قرار گیرد. با توجه به اینکه دونالد ترامپ در 20 ژانویه وارد کاخ سفید می شود، نمی توانیم به سیاست های قبلی خود ادامه دهیم و تاکتیک های سنتی ما پاسخگوی شرایط امروز نیست و باید تغییرات جدی در سیاست منطقه ای و بین المللی خود ایجاد کنیم. ترامپ اولتیماتوم داد و اعلام کرد که گروگان های حماس باید قبل از 20 ژانویه آزاد شوند و فکر می کنم با توجه به اینکه ترامپ برنامه جدی تدارک دیده بود، چنین موضوعی را مطرح کرد.
وی افزود: می بینیم که این صحبت های غیرمنطقی درباره تسلیحات هسته ای و بازدارندگی هسته ای ایران بی ارزش و غیرقابل اعتماد است و با فرض داشتن بمب آیا به کشورهای دیگر یا به طور خاص اسرائیل حمله می کنیم؟ سال.”