(تصاویر) آرامگاه کوروش کبیر؛ از اسکندر مقدونی تا هرتسفلد آلمانی
۱ دقیقه خوانده شدهپاسارگاد در زمان خود یکی از رویایی ترین شهرهای جهان بود. شهری با کاخ هایی رو به باغ که شاید بوی گل های مختلف مشام ساکنانش را پر می کند. امروزه مهمترین بنای باقی مانده از پاسارکاد مقبره مرد سازنده آن شهر و یکی از بزرگترین امپراتوری های جهان باستان است.
به گزارش فرادید. اسکندر مقدونی سوار بر اسب و بهترین شوالیه هایش که زره های برنزی به تن داشتند و نیزه های بلندی حمل می کردند، وارد شهر پاسارگاد شد. گروهی پیاده و تیرانداز نیز پشت سر او حرکت می کردند. پاسارگاد در آن زمان شهری کوچک، سرسبز و زیبا بود. اسکندر تازه هندوستان را فتح کرده بود و یونان، مقدونیه، آسیای صغیر و بخشهایی از مصر همگی بخشی از امپراتوری جدید او بودند.
شاید مردم پاسارگاد انتظار بدترین اتفاقات را داشتند. اما اسکندر برای جنگ نیامد زیرا این شهر قبلاً به قلمرو او ملحق شده بود. قدرتمندترین فرمانروای جهان آمده است تا به شخص دیگری ادای احترام کند. این فاتح جوان در جستجوی آرامگاهی بود که بقایای کوروش کبیر در آن قرار داشت.
عکاسی از ارنست هرتسفلد. اوایل سال 1300 شمسی
اما آرامگاه کوروش به تازگی غارت شده و اشیای قیمتی او به سرقت رفته بود. اسکندر بسیار عصبانی بود. دستور تحقیق و محاکمه داد. علاوه بر این، او دستور داد تا محتویات قبر را بازسازی و جایگزین کنند.
به گفته یکی از مورخان یونانی، محتویات آن شامل «تختی بزرگ با پایههای طلایی، پوشیده از پوششهای ضخیم و رنگارنگ و پوشیده از فرش بابلی» بود. روی تخت، پیراهن و ژاکتی از پارچه با تزئینات بابلی، شلوارهای پارچهای و ردای یاقوت، ارغوانی و چند رنگ دیگر، بهعلاوه گردنبند، شمشیرهای خمیده، گوشوارههای طلا و جواهرات گرانبها قرار داده شده بود. کنار تخت میزی بود و وسط آن تابوتی بود که جسد کوروش در آن قرار داشت.
کوروش حدود دویست سال قبل از این واقعه مرده بود و اسکندر برای او احترام زیادی قائل بود. در سال 559 قبل از میلاد کوروش دستور ساخت پاسارگاد را صادر کرد.
جاده باریک قدیمی بریده شده در دل کوه پاسارگاد را به تخت جمشید متصل می کند. عکس هرتسفلد
این شهر اولین پایتخت امپراتوری هخامنشی است که توسط کوروش تأسیس شد. معصومه فرهاد، متصدی گالری فریر و سیکلر در موزه اسمیتسونین، می گوید: «این امپراتوری ابرقدرت زمان خود و در واقع اولین ابرقدرت تاریخ بود از افغانستان امروزی آغاز شد و بخش بزرگی از مصر را در بر می گرفت و تا دریای مدیترانه ادامه می یافت.
امپراتوری ایران که توسط کوروش اداره می شد، الگوی الهام و در عین حال رقیب اسکندر شد. کوروش نه تنها روشی برای فتوحات نظامی ارائه کرد، بلکه ساختاری سیاسی برای اداره و حفظ امپراتوری ایجاد کرد. کوروش سال ها قبل از تشکیل جمهوری روم شروع به ایجاد نوعی سیستم پستی، جاده ها، مالیات ها و سیستم های آبیاری کرد.
پاسارگاد پایتخت امپراطوری بود که به خاطر بردباری، حکومت نسبتاً آزاد و توانایی فتح و جنگیدن شهرت داشت. کوروش به آزادی های فرهنگی در سرتاسر سرزمین های خود اهمیت زیادی می داد.
داخل آرامگاه کوروش. عکس هرتسفلد
با این حال عجیب است که شهر و آرامگاه کوروش عملاً به فراموشی سپرده شده است. ساختمان ها و باغ های پاسارگاد ویران شد. قبر پابرجا ماند، اما ساکنان محلی به تدریج در مورد هویت فردی که در آنجا دفن شده بود سردرگم شدند. حتی آنها به تدریج آن را «مقبره ام حضرت سلیمان» تشخیص دادند. در حالی که این بنا یکی از نمادین ترین بناهای جهان باستان به حساب می آمد، عملکرد و ماهیت واقعی آن به کلی فراموش شده است.
در اوایل قرن بیستم، هیچ کس مطمئن نبود که کوروش دقیقاً کجا دفن شده است یا پایتخت سابق امپراتوری او کجاست. اما هزاران سال پس از اینکه اسکندر برای ادای احترام به پاسارگاد رفت، ماجراجوی خارجی دیگری به دنبال همان مقبره آمد.
این بار یک آلمانی به پاسارگاد رفت. ارنست هرتسفلد در سال 1928 برای تهیه نقشه و عکاسی از شهر وارد این منطقه شد. او اولین استاد باستان شناسی خاورمیانه در جهان بود. هرتسفلد این آرامگاه را متعلق به کوروش دانست که به نمادی تاریخی و بخشی از هویت ملی ایران تبدیل شده است.
نقاشی هرتسفلد از روی نقشه یک کاخ در پاسارگاد. در زیر، هرتسفلد منظره ای از کاخ با باغ های اطراف را بازسازی کرد.
باستان شناسی مدرن در آن زمان جایگزین غارت سازمان نیافته گذشته شده بود. هرتسفلد با دقت، علمی و با دقت کار کرد. او به سرعت نقشه هایی از این سایت تهیه کرد که نشان می داد پاسارگاد چیزی بیش از یک پایتخت اداری است. این شهر یک شگفتی از طراحی بود. یادداشتها، عکسها و سایر آثار هرتسفلد اکنون در مجموعههای آرتور ام. این در Seckler Smithsonian نگهداری می شود.
معصومه فرهاد می گوید: «پاسارگاد تلاشی برای ایجاد شهری پر از کاخ ها و باغ ها بود که در اطراف این باغ ها، منظره ای را با هم ترکیب کردند. طرحهای پاسارگاد بسیار مهم است.
پاسارگاد حتی با معیارهای زمان خود هرگز شهر بزرگی نبود. اما این شهر جلوه ای از بینش شخصی کوروش بود و احتمالاً مکان بسیار جالبی برای بازدید بود. هاگ می گوید: «هرتزفلد سیستم پیچیده ای از کانال های آبیاری را کشف کرد. “این سیستم برای زمانی که ساخته شد واقعاً نوآورانه بود.” این باغ ها ممکن است شامل درختان بادام، انار و گیلاس باشد. شبدر، گل رز و شقایق نیز ممکن است در آنجا شکوفا شده باشند. بنابراین این مکان علاوه بر زیبایی باید معطر بوده باشد (ایرانیان اولین کسانی بودند که از عطر استفاده می کردند).
عکس هرتسفلد
هرتسفلد خطوط کلی اسکله ها و کانال ها را به دقت بررسی کرد. او تصاویر مجسمه های شکسته را می کشید و در نقاشی ها و نقشه های خود تا حدودی شهر کوروش را زنده می کرد.
پس از مرگ کوروش در سال 530 قبل از میلاد، پایتخت امپراتوری به شهر تخت جمشید (که احتمالاً کوروش نیز آن را تأسیس کرده است) منتقل شد. برخی از ساختمان ها که در زمان مرگ او هنوز در حال ساخت بودند، هرگز تکمیل نشدند.