سوریه در جدال کریدورها چه موقعیتی دارد؟
۱ دقیقه خوانده شدهسوریه در غرب آسیا و در پیوند بین کشورهای مقاومت قرار دارد و با کشورهایی مانند ترکیه، عراق، اردن و لبنان هم مرز است و به آبهای بین المللی دریای مدیترانه که 22 کشور وجود دارد دسترسی مستقیم دارد. و دارای 110 پورت این موقعیت استراتژیک سوریه را به گذرگاه مهمی برای کریدورهای حمل و نقل و تجاری به ویژه کریدور شرق به غرب تبدیل کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری فارس، سوریه می تواند نقش مهمی را به عنوان پل ارتباطی شرق و غرب ایفا کند و دو قطب اقتصادی چین و اتحادیه اروپا را به هم پیوند دهد. در واقع سوریه با موقعیت جغرافیایی و مرزهای مشترک با ترکیه، عراق و لبنان، دسترسی به بازارهای تجاری بزرگ از جمله اروپا و شمال آفریقا را فراهم می کند. در سفر سال گذشته بشار اسد به چین، پس از نزدیک به 20 سال، همکاری دو کشور در طرح کمربند و جاده چین مورد تاکید قرار گرفت.
کریدورهای ترانزیتی پتانسیل تأثیر مستقیم بر اقتصاد سوریه را دارند که می تواند درآمدهای دولت سوریه را از طریق افزایش مبادلات تجاری، ترانزیت و پویایی تجارت منطقه ای افزایش دهد. علاوه بر این، این کریدورها می تواند فرصت های شغلی جدیدی برای مردم سوریه ایجاد کند که بر اساس گزارش های بانک جهانی، بهبود زیرساخت ها و افزایش سرمایه گذاری در این کریدورها می تواند به رشد اقتصادی سوریه و رفاه مردم این کشور کمک شایانی کند. . . لازم به ذکر است که آینده سوریه در کریدورهای غرب آسیا در نهایت به توانایی این کشور در مدیریت بحران ها و ایجاد زیرساخت های لازم برای جذب سرمایه گذاری و افزایش تجارت بستگی دارد.
با معرفی طرح کمربند و جاده در سال 2013، چین به دنبال ایجاد شبکه گسترده ای از زیرساخت های حمل و نقل، تجارت و انرژی بود، به طور خلاصه، منطقه توسعه ای که سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا را به هم متصل می کند. به گفته کارشناسان، در ازای طرح اقتصادی چین با هدف تقویت همکاری ها و تقویت ارتباط جهانی، آمریکا با تلاش برای ناامن کردن کریدورهای استراتژیک از تحقق کامل این پروژه جلوگیری کرد که منجر به شکست استراتژیک چین و ذینفع شد. کشورها در رسیدن به اهداف خود اهداف تجاری
اتصال ایران به دریای مدیترانه یکی از مهمترین سیاستهای منطقهای این کشور محسوب میشود که در چارچوب کریدور مقاومت از مزار شریف در شمال شرق افغانستان تا بنادر سوریه در دریای مدیترانه دنبال شد. این ارتباط اگرچه تحریمها را خنثی میکند، اما جایگزین نفوذ منطقهای ایران در غرب آسیا میشود و به همین دلیل آمریکا و متحدانش برای ممانعت از رسیدن به این هدف به هر بهانهای از جنگ گرفته تا ایجاد وضعیت ناامنی متوسل میشوند.
تعامل سه جانبه ایران، عراق و سوریه یک کریدور مهم شرق-غرب به اروپا را فراهم می کند که امنیت آن آینده ایران را در قلب طرح کمربند و جاده چین تضمین می کند. آمریکا با حمایت از ناآرامی ها در مناطق آسیای مرکزی، غرب آسیا و شرق اروپا که در کریدور شرق و غرب واقع شده است، در تلاش است تا رقبای خود را تضعیف کند. تشویق سرمایه گذاری در پروژه های رقابتی و ارائه جایگزین برای طرح چین از دیگر اقدامات آمریکا در این زمینه است.
اتصال ریلی بین سه کشور ایران، عراق و سوریه چندین سال است که پیشرفت چشمگیری نداشته است، اما با الحاق عراق به توافقنامه حمل و نقل بین المللی زمینی (TIR) و ابلاغ تصمیم اجرایی آن در سال 2018، ایران دریافت. امکان حمل کالا از مرزهای مهران و خسروی دو کشور برای صدور برگه ترانزیت معاف از گمرکات به عراق و یا امکان عبور و صادرات کالا به سوریه و کشورهای حوزه مدیترانه با عبور از مرز البوکمال بین دو کشور. عراق و سوریه.
کریم محمدی، کارشناس ترانزیت گفت: ریشه تحولات و ناآرامیها در سوریه به سالهای قبل برمیگردد، زمانی که آمریکا، رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و قطر به دنبال خط لوله انتقال گاز به اروپا برای ایجاد انرژی بودند. خط برتری آمریکا بر رقیب قدیمی خود روسیه. در همان سالها، قرارداد خطوط لوله اسلامی که منابع انرژی خلیج فارس را از ایران، عراق و سوریه به مدیترانه و در نهایت به اروپا منتقل میکند، به امضای سران کشورهای مربوطه رسید.
وی افزود: با بازی نکردن سوریه در خط لوله فرضی چهار کشور آمریکا، رژیم صهیونیستی، پادشاهی عربستان سعودی و قطر و حضور آنها در محور شرق به غرب، تصمیم گرفته اند که این رژیم در سوریه تغییر کند و ابزارهای جدید با منافع آنها همراه شود که منجر به ناآرامی در سوریه در سال 2011 خواهد شد. سپس جنگ مسلحانه و ظهور داعش. در سال 2009، دو سال قبل از شروع ناآرامیهای سوریه، سندی محرمانه منتشر شد مبنی بر اینکه عربستان سعودی و قطر به عنوان حامی مالی و لجستیکی در ناآرامیهای سوریه عمل خواهند کرد که متعاقباً باعث افزایش تنش بین دو کشور عربستان سعودی و قطر شد. و با محاصره قطر توسط کشورهای عربی، این طرح را تا حدی تضعیف کنند.
چند سال پس از نابودی داعش، اعضای سازمان تروریستی «حیات تحریر الشام» مستقر در استان ادلب سوریه، از شامگاه چهارشنبه گذشته، ساعاتی پس از برقراری آتش بس در لبنان، از ادلب به سمت حلب حرکت کردند. در واقع، ناآرامی هایی که این روزها در سوریه رخ می دهد را می توان تکمیل کار ناتمام داعش و تحقق آرزوهای کشورهای مداخله گر در غرب آسیا دانست.