مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

سقوط اسد، معامله ترکیه و روسیه بود / سوریه وارد جنگ قدرت خواهد شد

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


آینده همه وقایعی که از 7 اکتبر در خاورمیانه رخ می دهد را می توان در یک مقیاس قرار داد و فروپاشی نظام سیاسی سوریه را در مقیاسی دیگر. چهارشنبه پیش تحرکات در شمال این کشور آغاز شد و صبح یکشنبه هفته جاری خبر سقوط دولت سوریه منتشر شد. شادی ناشی از سقوط دیکتاتور به زودی پایان می یابد و زمان انتقال قدرت فرا می رسد. نظام سیاسی و اداری مستقر، که حدود 400000 کارمند نیز داشت، فروپاشید و رهبران جدید روی کار آمدند.

به گزارش فردا آنچه در سوریه اتفاق افتاد را نمی توان از تحولات چهار ماه گذشته در منطقه جدا کرد. تاریخ شش دهه اخیر این کشور از یک سو و تحولاتی که پس از بهار عربی رخ داد، تحلیل وضعیت کنونی و آینده سوریه را دشوار می کند. سناریوهای مقابله با سوریه پس از اسد در گفتگو با محمد خواجوی، پژوهشگر در امور خاورمیانه بررسی کردیم.

سقوط اسد معامله ای بین ترکیه و روسیه/سوریه بود که آن را وارد جنگ قدرت می کردخواجوی در تحلیل مختصری از حوادث روزهای اخیر سوریه به همه در یک گفت: آنچه در سوریه رخ داد به معنای پیشروی سریع مخالفان مسلح وابسته به بشار اسد، سقوط پی در پی شهرها و عقب نشینی مداوم سوری هاست. ارتش و شکست آن در مقاومت.» این عملیات نشان می دهد که آنچه 10 سال پیش رخ داد یک رویارویی نظامی نبود. آنچه اتفاق افتاد نتیجه یک معامله و توافق بزرگ بین دو رکن مهم در سوریه، ترکیه و روسیه بود. ترکیه به دلیل نفوذ در برخی از گروه های مخالف مسلح سوریه و روسیه به دلیل نفوذ زیاد در دولت و ارتش سوریه، مسیری را برای تغییر سریع در سوریه ایجاد کرده اند. بنابراین فکر می‌کنم اتفاقی که افتاده یک بازی بزرگسالان است. با این حال، بسیاری از گروه های مسلح در سوریه به تنهایی توانایی ایجاد چنین تغییری را نداشتند. حتی کشوری مانند ترکیه به تنهایی نمی تواند این کار را انجام دهد. به نظر می رسد ما باید آینده را در چارچوب این توافقات و معامله ای که منعقد شده است ارزیابی کنیم.

وی ادامه داد: معمولا در این شرایط باید دولت موقت تشکیل شود تا مقدمات ورود این کشور به جریانات سیاسی، تدوین قانون اساسی و برگزاری انتخابات سراسری را فراهم کند. در این روند روسیه و ترکیه با یکدیگر همکاری خواهند کرد. اما مشکل اینجاست که شاید بخش آسان تحولات اخیر سرنگونی رژیم سوریه بود، اما بخش سخت از این به بعد آغاز می شود. ما در داخل سوریه با مجموعه ای بسیار متنوع و متنوع از نیروها روبرو هستیم که شامل قبایل مختلفی مانند کردها، اعراب سنی، علوی ها و دروزی های سوریه می شود. از سوی دیگر خود این گروه ها از تنوع فکری و عقیدتی برخوردارند. برخی رویکرد اسلامی دارند و برخی دیگر رویکرد ناسیونالیستی. راه های دیگری هم وجود دارد. در میان اسلام گرایان شاهد جناح بندی های مختلفی هستیم که در روند آینده باعث درگیری ها و اختلافات فراوانی خواهد شد. این درگیری ها در دوران حکومت اسد نیز رخ داد. همین آقای الجولانی که رهبر حیات تحریر الشام است، با نیروهای دموکراتیک سوریه که کردها هستند درگیری های زیادی داشته است. گروه های اسلام گرا نیز با یکدیگر می جنگیدند. این در شرایطی بود که دشمن مشترکی به نام بشار اسد وجود داشت. در شرایطی که برای قدرت رقابت خواهند کرد، طبیعی است که این اختلافات ظاهر شود.

این تحلیلگر مسائل منطقه تاکید کرد: به این نکته توجه کنید، ما در مورد کشوری صحبت می کنیم که در آن سنت های دموکراتیک قوی وجود ندارد، برعکس، رژیمی که بیش از پنجاه سال این رفتار اقتدارگرایانه را در پیش گرفته بود و این رویکرد در اپوزیسیون ریشه دوانده است و امروز در اپوزیسیون سوریه با گروه های طرفدار دموکراسی و مدارا مواجه نیستیم قانون اساسی جدید برای سوریه، دیدیم که چگونه مخالفان به شدت یکدیگر را در مورد اجرای این قانون به چالش کشیدند. چیزی که جدید است این است که هویت عربی سوریه را تعریف می کند یا آن را چندگانه می کند، این یکی از دلایلی است که به نظر می رسد آینده سوریه با بی ثباتی همراه باشد، و آن هم این است که این گروه های مخالف دارای سابقه شبه نظامی هستند و جنگ و در یک بستر دموکراتیک متولد نشده اند، در نتیجه اختلافات پیش رو، آنها به سمت درگیری با یکدیگر پیش خواهند رفت.»

خواجوی تاکید کرد: به احتمال زیاد شاهد نوعی خلاء قدرت در سوریه خواهیم بود. بعید است که یک دولت مرکزی قدرتمند بتواند چتر بزرگی بر سر این کشور ایجاد کند. هر قسمت از این کشور احتمالاً توسط احزاب مختلف، گروه های مسلح و غیرمسلح و طایفه های مختلف کنترل می شود که در آینده باعث ناآرامی خواهد شد. آینده ای که با نقشه قدرت های بزرگ در تضاد است و به همین دلیل است که می گویم سرنگونی رژیم سوریه آسان ترین بخش این ماموریت بود و بخش دشوار آن هنوز در پیش رو دارند.

این تحلیلگر متخصص در امور خاورمیانه با برشمردن بازیگران تأثیرگذار در آینده سوریه تأیید کرد: «ترکیه، روسیه، آمریکا، اسرائیل، امارات متحده عربی و قطر به‌طور مستقیم و غیرمستقیم در صحنه سوریه حضور خواهند داشت بین گروه های مختلف داخلی و خارجی در سوریه برای کاهش نفوذ و تحرکات ایران در سوریه، روسیه، ترکیه، آمریکا، کشورهای عربی و اسرائیل تلاش می شود تا به این هدف دست یابند ایران چندان درگیر آینده روند سیاسی سوریه نیست، اما این نیروهایی که نام بردم برنامه های متفاوتی دارند. به عنوان مثال، ترکیه عمدتاً بر گروه های مسلح سنی تمرکز کرده و از آنها حمایت می کند، اما از سوی دیگر نسبت به به قدرت رسیدن کردهای سوریه بسیار حساس است، در حالی که با سقوط دولت مرکزی، سطح تحرک کردها افزایش خواهد یافت. و از سوی دیگر، آمریکا آمادگی کامل برای افزایش تحرکات گروه‌های متحد ترکیه، اسرائیل، روسیه و امارات را ندارد و در عوض از کردهای سوریه حمایت می‌کند قدرت های بزرگ منطقه ای و غیرمنطقه ای در سوریه فضای داخلی این کشور را متشنج می کنند. بعید است که این نیروها بتوانند در مورد آینده رژیم سوریه به توافق برسند. وی افزود: سوریه به زودی وارد دوره ای از درگیری های احتمالی می شود، اما هنوز نمی توان به طور دقیق میزان خطر آن را ارزیابی کرد.

خواجوی تاکید کرد: آنچه در درازمدت می توان انتظار داشت این است که ساختار آینده سوریه به سمت نوعی از کثرت گرایی در قانون اساسی حرکت کند، مانند آنچه در قانون اساسی عراق و لبنان وجود دارد این تقسیم‌بندی می‌تواند این توازن را بین احزاب و فرقه‌ها ایجاد کند، اما در عین حال می‌تواند باعث ایجاد دولت‌های ضعیف و ناکارآمد شود که نتوانند به درستی کشور را مدیریت کنند و امنیت را در سراسر سرزمین برقرار کنند. مانند وضعیتی که در لبنان و عراق مشاهده می کنیم، جایی که دولت های ناکارآمد اغلب به قدرت می رسند این کشور از شکاف های امنیتی رنج می برد و با توجه به اینکه تغییرات در سوریه ناشی از یک جنگ داخلی است، طبیعی است که در درازمدت وضعیت ناپایداری بیشتری نسبت به عراق پس از صدام داشته باشیم با داشتن شناسنامه برای به دست گرفتن قدرت، اما در سوریه چنین وضعیتی وجود ندارد، بسیار مهم است که فراموش نکنیم که رهبر گروهی که پیشتاز فتح دمشق بود، از نظر اکثر کشورهای جهان یک تروریست محسوب می شود. جهان، و این نشان می دهد که ما با کشوری با آینده ای دموکراتیک و باثبات روبرو نخواهیم شد.

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *