مردم چقدر دلار در خانه دارند؟
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی-عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد با اشاره به وجود 20 تا 40 میلیارد ارز محلی در کشور گفت: ارزهای محلی باید به سرمایه مولد تبدیل و با انتشار اوراق ارزی در بازار استفاده شود. اظهارات همتی با توجه به رکود عملی بخش هایی از توسعه کشور به دلیل کمبود ارز است.
به گزارش فردا وزیر اقتصاد طی سخنانی تاکید کرد؛ بزرگترین دغدغه من رشد اقتصادی است و برای رسیدن به این هدف باید از همه امکانات استفاده کرد. با توجه به صحبت های اخیر همتی در راستای جذب وجوه ارزی به مردم و استفاده از این پول برای رشد و توسعه، پرسش هایی در مورد چگونگی و چرایی جذب این پول و البته نحوه استفاده دولت از منابع ارزی وجود دارد. مهدی بازوکی، اقتصاددان و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
در اکثر نقاط جهان، مردم ارز را در خانه های خود نگه نمی دارند
مهدی بازوکی به همه در یک گفت: اظهارات آقای همتی و برآوردی که وی در خصوص حجم ارز انجام داده است را نمی توان خطا دانست. بنابراین، بخشی از مردم برای حفظ قدرت خرید خود در برابر تورم، اموال خود را به یک ارز منتقل کردند مقدار پول محلی صحیح است، اما نحوه استفاده از این ارزها نیز مهم خواهد بود اگر اسکناس چاپ میشد، مردم به سیستم بانکی اعتماد میکردند و ارزهای خود را به آن سپرده میکردند و این ارز در بخش سرمایهگذاری و توسعه استفاده میشد نیروگاه های گازی به نیروگاه های سیکل ترکیبی نیروگاه های گازسوز با ظرفیت 15000 مگاوات تبدیل می شوند که برای کشور نویدبخش خواهد بود زیرا از محیط زیست محافظت می کند و هر نیروگاهی با ظرفیت 1500 مگاوات می تواند سودآورتر شود 1000 مگاوات را می توان در یک سیکل ترکیبی با ظرفیت ترکیب کرد 1500 مگاوات، اما اگر ارز کافی داشته باشیم در حال حاضر فناوری داریم، اما سرمایه نداریم. این فقط یک مثال بود برای اینکه بگوییم در حوزه سرمایه ارزی با مشکل جدی مواجه هستیم.
وی افزود: در بیشتر نقاط دنیا مردم سرمایه خود را در خانه خود نگه نمی دارند، اوراق بدهی اسلامی که دولت بر اساس بودجه سال آینده 700 هزار میلیارد تومان از این اوراق را به فروش می رساند، یکی از این اوراق است. ایده های مثبت: دولت ها معمولا به وعده های خود در این زمینه عمل کرده اند. بنابراین اوراق مذکور می تواند نمونه ای مشابه از آنچه در صورت جذب ارزهای محلی به مردم داده می شود باشد. اگر دولت بتواند ضمانت بانک مرکزی ایران را پشت سر بگذارد و به مردم بگوید بانک مرکزی تضمین می کند که دلار را به ارزش دلار برمی گرداند و از پس اندازهای ارزی مردم حمایت می کند، می تواند به خوبی از آن استفاده کند. اینها بودجه محلی است.
هزینه های ارز محلی برای توسعه مثبت و هزینه های جاری دولت بسیار منفی است
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: مطمئناً ارز داخلی زیاد است، اما هیچکس نمیتواند برآورد دقیقی از میزان این ارز ارائه کند، اما فراموش نکنیم که اگر وضعیت اقتصاد خوب باشد، دیگر نیازی به استفاده از این ارز نیست در برخی از کشورها از جمله در ترکیه، سپرده گذاری ارز در بانک ها و دریافت سود رایج است، اما در ایران نرخ سود داده شده بسیار پایین است و در نتیجه اکثر مردم تمایلی به این کار ندارند که مثلاً 2% سود سالیانه به 10000 می دهند دلار برخی افراد در ایران به دلیل نگرانی های مالیاتی حاضر به انجام این کار نیستند.
وی افزود: اگر دولت اوراق را با سود مناسب چاپ کند و بانک مرکزی از آن حمایت کند، میلیاردها دلار از خزانه مردم خارج می شود، در واقع اصل این کار و اصل این تصمیم مثبت است این بانک مرکزی متکی است که از این تصمیم تضمین و حمایت کامل کند، زیرا حتی در صورت عدم تحقق آن یکی از خواسته های مردم و به تعویق افتادن آن، می تواند عواقب بسیار منفی برای نقدینگی اوراق بهادار داشته باشد اینکه آیا این ارزهای محلی می توانند اقتصاد کشور را متحول کنند یا نه، بستگی به نوع استفاده از آنها دارد تا زمانی که حل شود. وی افزود: ناهماهنگی در برخی بخشها، اما اگر این ارزها گرفته شود و صرف سرمایهگذاری مناسب نشود یا صرف هزینههای جاری دولت شود، به شدت مخالفم، زیرا میتواند پیامدهای بسیار منفی داشته باشد. اما برای مخارج جاری سودی نخواهد داشت.»