بشار اسد و پناهگاه امن کرملین؛ داستان دور زدن تحریمها در سایه جنگ
۱ دقیقه خوانده شدهآینده– مایلز جانسونخبرنگار بخش اقتصادی و سیاسی فایننشال تایمز
طبق آنچه که فایننشال تایمز به نقل از همه در یک گفته استبانک مرکزی سوریه در دوره ای که این کشور با کمبود شدید ارز خارجی مواجه بود، حدود 250 میلیون دلار پول نقد به مسکو منتقل کرد. به گزارش فایننشال تایمز، این انتقال بین سال های 2018 تا 2019 انجام شده و شامل اسکناس هایی به وزن حدود دو تن بوده که از طریق فرودگاه وینکوو مسکو در بانک های مشمول تحریم روسیه سپرده شده است. این اقدام در حالی رخ داد که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، به دلیل حمایت نظامی روسیه از رژیم خود، به کرملین بدهکار بود و اعضای خانواده وی مخفیانه اموالی را در روسیه خریداری کرده بودند.
مسکو، پناهگاه امن اسد؛ چگونه روسیه به مرکزی برای دور زدن تحریم های غرب تبدیل شد؟
انتقال پول نقد چند میلیون دلاری از دمشق به مسکو نشان دهنده نقش روسیه به عنوان یکی از مقاصد اصلی پول های رژیم اسد است. این یک نیروی نظامی است که توانایی خود برای بقا را مدیون حمایت نظامی ارائه شده توسط کرملین است. همزمان، تحریم های غرب سوریه را از سیستم مالی جهانی منزوی کرد و رژیم اسد متهم به غارت منابع این کشور برای تامین مالی جنگ و منافع شخصی شد. همزمان با این انتقال، وابستگی سوریه به حمایت نظامی روسیه، از جمله شبه نظامیان واگنر، افزایش یافت و خانواده اسد شروع به خرید املاک و مستغلات لوکس در مسکو کردند.
دیوید شنکر، معاون سابق وزیر خارجه آمریکا در امور خاورمیانه، تأیید کرد که انتقال بودجه رژیم اسد به خارج از سوریه پدیده جدیدی نیست. وی گفت: رژیم اسد همیشه برای حفظ ثروت غیرقانونی خود و همچنین انتقال میراث ملی سوریه به خارج از کشور پول می فرستد. به گفته شنکر، این نقل و انتقالات با هدف ایجاد یک پناهگاه امن انجام می شود که زندگی مجلل را برای بشار اسد و نزدیکانش تضمین می کند.
ایاد حامد، محقق ارشد برنامه توسعه حقوقی سوریه، روسیه را بهشت مالی رژیم اسد توصیف کرد و گفت: مسکو سال هاست که به مرکزی برای دور زدن تحریم های غرب تبدیل شده است. این تحریم ها پس از سرکوب قیام 2011 علیه رژیم اسد اعمال شد. او همچنین به فرار اسد به مسکو در بحبوحه پیشروی شورشیان به سمت دمشق اشاره کرد که خشم حتی وفاداران رژیم را برانگیخت و آنها آن را نشانه اولویت دادن به منافع شخصی بر منافع ملی می دانستند.
از جنگ تا تجارت؛ پشت صحنه پروازهای دمشق به مسکو به ارزش یک میلیون دلار
روابط بین دمشق و مسکو در سال های اخیر به طور قابل توجهی تقویت شده است. روابط عمیق تر شد زیرا مستشاران نظامی روسیه از تلاش های جنگی اسد حمایت کردند و شرکت های روسی نقش کلیدی در زنجیره تامین ارزشمند فسفات سوریه داشتند. مالک العبده، تحلیلگر سوری مستقر در لندن گفت: «به نظر می رسد که دولت سوریه بهای مداخله نظامی روسیه را می پردازد. بر اساس گزارش ها، رژیم اسد بین مارس 2018 تا سپتامبر 2019 محموله های بزرگی از اسکناس های دلار و یورو را به روسیه منتقل کرده است.
بر اساس اسناد تجاری روسیه صادر شده توسط سرویس داده صادرات Import Genius، در 13 می 2019، هواپیمای حامل 10 میلیون دلار اسکناس 100 دلاری به نمایندگی از بانک مرکزی سوریه در فرودگاه وینکوو مسکو به زمین نشست. در فوریه همان سال، بانک مرکزی سوریه 20 میلیون یورو اسکناس 500 یورویی را به مسکو ارسال کرد. این انتقال بخشی از یک روند گسترده تر بود. به طوری که بین مارس 2018 تا سپتامبر 2019، در مجموع 21 پرواز حامل محموله نقدی به ارزش بیش از 250 میلیون دلار به مسکو انجام شد.
بر اساس اسناد منتشر شده، هیچ انتقال نقدی بین بانک مرکزی سوریه و بانک های روسیه قبل از سال 2018 ثبت نشده است، اگرچه اطلاعات موجود از سال 2012 شروع می شود. یک منبع آگاه با داده های بانک مرکزی سوریه فاش کرد که ذخایر ارزی این کشور به او توضیح داد که تحریم های بین المللی بانک مرکزی سوریه را مجبور به پرداخت نقدی کرد. این پرداخت ها شامل خرید گندم از روسیه، خدمات چاپ اسکناس و هزینه های مربوط به «دفاع» بود. به گفته این منبع، پرداخت ها بر اساس موجودی خزانه کشور انجام شده است و افزود: زمانی که کشوری در محاصره و محاصره کامل است، تنها گزینه ممکن استفاده از پول نقد است.
اسناد روسی نشان می دهد که صادرات منظم از روسیه به سوریه شامل اوراق امنیتی و اسکناس های جدید سوری چاپ شده توسط شرکت چاپ دولتی گزناک روسیه و همچنین قطعات نظامی برای وزارت دفاع سوریه در سال های قبل و بعد از انتقال بزرگ ادامه داشته است. مقادیر سلاح مقدار اسکناس برای مسکو وجود داشت، اما آنچه قابل توجه است این است که دو بانک روسی که این محمولههای نقدی را از دمشق در سالهای 2018 و 2019 دریافت کردهاند، سابقه دریافت محمولههای نقدی مشابه، نه از سوریه و نه از هیچ کشور دیگری، در ده گذشته نداشتهاند. سال
از جی پی مورگان تا کاخ های مسکو؛ نقش اسماء اسد در مدیریت منابع مالی رژیم سوریه
حتی با وجود ویرانی عظیم جنگ به خزانه دولت سوریه، بشار اسد و حلقه نزدیکش شخصاً بخش عمده ای از اقتصاد ویران شده این کشور را در شش سال گذشته کنترل کرده اند. به گفته منابع آگاه، اسماء الاسد، همسر بشار اسد و بانکدار سابق جی پی مورگان، نقش مهمی در مدیریت جریان کمک های بین المللی به سوریه ایفا می کند و ریاست یک شورای اقتصادی مخفی زیر نظر رئیس جمهور را بر عهده دارد. علاوه بر این، اسد و نزدیکانش از طریق قاچاق درآمد قابل توجهی به دست آورده اند. این موضوعی است که آمریکا نیز بارها به آن اشاره کرده است. ایاد حامد، محقق برنامه توسعه حقوقی سوریه، تاکید کرد: “فساد در رژیم اسد نه یک موضوع حاشیه ای بود و نه نتیجه جنگ، بلکه به عنوان نوعی از حکومت عمل می کرد.”
بر اساس این اسناد، اسکناس های ارسال شده به مسکو در سال های 2018 و 2019 به بانک “موسسه مالی روسیه” تحویل داده شده است. این بانک تحت کنترل شرکت دولتی صادرات تسلیحات روسیه، Rosoboronexport است. امسال وزارت خزانه داری آمریکا این بانک را به تسهیل نقل و انتقالات نقدی، تسهیل تراکنش های غیرقانونی به ارزش میلیون ها دلار، تبدیل ارزهای خارجی و کمک به کلاهبرداری متهم کرد. تحریم ها به نفع رژیم سوریه است. علاوه بر این، اسناد نشان می دهد که در مارس 2018، بانک مرکزی سوریه 2 میلیون دلار دیگر را به بانک دیگر روسیه به نام TsMR Bank ارسال کرده است که این بانک نیز مشمول تحریم است. آمریکا واقع شده است.
در حالی که تحریم های غرب رژیم اسد را از سیستم بانکی مبتنی بر دلار حذف کرده است، بررسی اسناد شرکتی توسط فایننشال تایمز نشان می دهد که افراد نزدیک به بشار اسد به انتقال دارایی های خود به روسیه ادامه داده اند. طبق گزارش فایننشال تایمز در سال 2019، خانواده بزرگ بشار اسد از سال 2013 حداقل 20 آپارتمان لوکس را در مسکو از طریق شبکه پیچیده ای از شرکت ها و ترتیبات وام خریداری کرده اند. اسناد شرکت روسی نشان می دهد که در ماه مه 2022، ایاد مخلوف، پسر عموی بشار اسد و از افسران ارشد سرویس اطلاعات کل سوریه، شرکتی به نام شهر زولیس در مسکو تاسیس کرد. ایاد مخلوف که متهم به نظارت بر سرکوب در سوریه است، این شرکت را به همراه برادر دوقلویش ایهاب مخلوف اداره می کند. رامی مخلوف، برادر ایاد، زمانی مهمترین تاجر رژیم اسد بود و گمان میرود بیش از نیمی از اقتصاد سوریه را از طریق شبکهای از شرکتها، از جمله شرکت تلفن همراه سوریهتل، کنترل کند. اما پس از اختلافات با رژیم در سال 2020، نفوذ رامی کاهش یافت.
دیوید شنکر، معاون سابق وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاورمیانه، گفت: اسد همیشه میدانست که به دلیل فشارهای طولانی مدت دولتهای غربی بهویژه ایالات متحده نمیتواند در شهرهایی مانند پاریس یا لندن پذیرفته شود یا املاک بخرد. ” کشورها. اما او به خوبی می دانست که اگر این داستان تمام شود برای او عاقبت به خیر نمی شود. به همین دلیل، رژیم سالها مخفیانه پولهایش را جابهجا کرد و سیستمهایی را ایجاد کرد که به عنوان پناهگاههای امن عمل میکردند.»