آیا اوکراین در سرنگونی بشار اسد نقش داشت؟
۱ دقیقه خوانده شدهآینده دیوید ایگناتیوستحلیلگر ارشد سیاست خارجی در واشنگتن پست
بر اساس گزارش واشنگتن پستشورشیان سوری که هفته گذشته کنترل دمشق را به دست گرفتند از حمایت اوکراین بهره مند شدند. به گفته منابع آگاه با فعالیتهای نظامی خارجی اوکراین، این حمایت شامل ارسال پهپادها و کمکهای عملیاتی توسط عوامل اطلاعاتی اوکراین است که به دنبال تضعیف روسیه و متحدان سوری آن هستند. به گفته این منابع، اطلاعات اوکراین حدود 20 اپراتور با تجربه پهپاد و 150 هواپیمای بدون سرنشین شوتر اول شخص را چهار تا پنج هفته پیش به مقر شورشیان در ادلب فرستاده است. این کمک ها برای حمایت از هیئت تحریر الشام، گروه شورشی اصلی در منطقه است.
ردپای اوکراینی ها در سوریه: همکاری اطلاعاتی «شیمیایی» با مخالفان علیه روسیه
منابع اطلاعاتی غربی بر این باورند که کمک های کی یف نقش کوچکی در سرنگونی بشار اسد رئیس جمهور سوریه داشته است. با این حال، این اقدام به عنوان بخشی از تلاش گستردهتر اوکراین برای تضعیف عملیات روسیه در خاورمیانه، آفریقا و حتی در داخل روسیه تلقی میشود. اگرچه برنامه کمک های مخفی اوکراین در سوریه یک راز آشکار است، اما همچنان با واکنش محتاطانه مقامات ارشد آمریکایی مواجه شده است.
مقامات ارشد دولت بایدن بارها تاکید کردند که از چنین برنامه ای در پاسخ به سوالات بی اطلاع هستند. انگیزه های اوکراین روشن است: در حالی که این کشور به مبارزه با تجاوزات روسیه در خاک خود ادامه می دهد، سرویس اطلاعاتی اوکراین به دنبال گشودن جبهه های دیگری برای حمله به روسیه و تضعیف متحدانش است.
اوکراینی ها قبلا اهداف خود را علنی کرده اند. در مقاله ای به تاریخ 3 ژوئن، روزنامه کیف پست به نقل از یک منبع در سرویس اطلاعاتی ارتش اوکراین گزارش داد: «از ابتدای سال جاری، شورشیان سوری با حمایت عوامل اوکراینی چندین حمله به روسیه انجام داده اند. این گزارش حاکی از آن است که یک کلیپ ویدئویی در اینترنت منتشر شده است که نشان می دهد حملات به یک سنگر بتنی، یک کامیون سفید و سایر اهداف توسط شورشیان مورد حمایت اوکراین انجام شده است سوریه گزارش داد. همچنین این عملیات توسط یگان ویژه موسوم به «خیمیک» وابسته به سرویس اطلاعات نظامی اوکراین و «با همکاری مخالفان سوری» انجام شد.
از ادلب تا مالی: عملیات مخفیانه اوکراین علیه روسیه در قلمرو متحدان کرملین
مقامات روسیه ماه هاست که به تلاش های نظامی اوکراین در سوریه اعتراض کرده اند. الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه روسیه در سوریه در ماه نوامبر در مصاحبه ای با خبرگزاری تاس گفت: «ما از قبل اطلاعاتی داریم که متخصصان اوکراینی از اداره اصلی اطلاعات اوکراین در منطقه ادلب هستند. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در ماه سپتامبر در مورد حضور «عوامل اطلاعاتی اوکراین» در ادلب، ادعاهای مشابهی را مطرح کرد. لاوروف این نیروها را به انجام “عملیات کثیف” متهم کرد. این اظهارات در روزنامه الوطن سوریه منتشر شد که همچنین مدعی شد ژنرال کریل بودانوف، رئیس سرویس اطلاعات نظامی اوکراین با هیئت تحریر الشام در تماس شخصی بوده است.
قبل از حمله هیئت تحریر الشام که منجر به سرنگونی بشار اسد شد، مقامات روسی ادعا کردند که رابطه اوکراین با این گروه شورشی بخشی از تلاش برای جذب جنگجویان سوری برای پیوستن به جنگ علیه کرملین بود. گزارشی که در ماه سپتامبر در وبسایت «کرادل» منتشر شد، ادعا کرد که اوکراین 75 پهپاد را در قراردادی به اصطلاح «پهپاد برای جنگندهها» به «حیات تحریر الشام» پیشنهاد داده است. با این حال، تاکنون هیچ مدرک مستقلی برای حمایت از این ادعای روسیه ارائه نشده است.
واضح است که روسیه از پیشرفت سریع هیئت تحریر الشام به سمت دمشق غافلگیر شده بود، اما منابع روسی سعی کردند اهمیت نقش اوکراین را کم رنگ کنند. در مقاله ای میدل ایست آی که در 2 دسامبر منتشر شد، با استناد به یک حساب تلگرامی روسی که منعکس کننده دیدگاه های ارتش این کشور است، مشارکت کیف ناچیز توصیف شد. این منبع نوشت: «در ابتدا، اعضای اطلاعات نظامی اوکراین به ادلب سفر کردند، اما اقامت آنها بسیار کوتاه بود و از همان ابتدا برای آموزش نیروهای سوری در عملیات پهپادی کافی نبود تحریر الشام یک برنامه هواپیمای بدون سرنشین برای مدت طولانی دارد.»
عملیات سوریه تنها نمونه فعالیت اطلاعات نظامی اوکراین در خارج از کشور برای حمله به نیروهای روسیه نیست. بی بی سی در ماه اوت گزارش داد که اوکراین به شورشیان در شمال مالی برای کمین مزدوران روسی واگنر کمک کرده است. بر اساس این گزارش، در حمله 27 جولای 84 نیروی واگنر و 47 جنگجوی مالین کشته شدند. آندری یوسف، سخنگوی سرویس اطلاعات نظامی اوکراین، چند روز پس از این عملیات اعلام کرد که شورشیان مالی “اطلاعات لازم و نه فقط اطلاعات” را دریافت کرده اند که امکان انجام یک عملیات نظامی موفق علیه “جنایتکاران جنگی روسیه” را فراهم می کند. ” پس از این حمله، دولت مالی روابط دیپلماتیک خود را با اوکراین قطع کرد.
اوکراین چگونه روسیه را در سوریه و آفریقا به چالش کشید؟
در آوریل 2023، رئیس سرویس اطلاعات نظامی اوکراین، کریل بودانوف، قول داد که اوکراین روسهایی را که مرتکب جنایات جنگی شدهاند، «در هر کجای دنیا» تعقیب خواهد کرد. مقامات ارشد آمریکایی همچنین اعلام کردند که عملیات اطلاعاتی تهاجمی بودانوف گاهی اوقات نگرانی هایی را در دولت بایدن ایجاد می کند. در مصاحبه ای با بودانوف در آوریل گذشته در مقر سرویس اطلاعات نظامی در کیف، از او در مورد گزارش های مربوط به عملیات علیه نیروهای واگنر در آفریقا پرسیدم. او پاسخ داد: «ما در حال انجام چنین عملیاتی هستیم تا قدرت نظامی روسیه را تا جایی که ممکن است کاهش دهیم، چرا آفریقا باید استثنا باشد؟»
مانند عملیات اوکراین در آفریقا و حملات آن در منطقه کورسک در داخل خاک روسیه، عملیات مخفیانه در سوریه نیز تلاشی برای گسترش میدان نبرد و ضربه زدن به روسیه در مناطقی بود که این کشور آمادگی کافی را نداشت. کمک های اوکراین در سوریه «پهپادی نبود که کمر شتر را شکست»، اما حداقل در مقیاس کوچک به سرنگونی مهم ترین متحد روسیه در خاورمیانه کمک کرد. همانطور که اسرائیل نتوانست حمله حماس به سمت حصار غزه را در 7 اکتبر 2023 پیش بینی کند، روسیه نیز تحرکات نیروهای شورشی مورد حمایت اوکراین را زیر نظر داشت، اما نتوانست به موقع برای توقف حمله و جلوگیری از پیامدهای ویرانگر آن بسیج شود.