مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

بازی بزرگ ترکیه در سوریه

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


بازی بزرگ ترکیه در سوریهآیندهروث مایکلسون، روزنامه نگار و تحلیلگر خاورمیانه در گاردین.

به گزارش گاردین، کمتر از یک هفته پس از فرار بشار اسد به مسکو، مقامات ترکیه پرچم خود را بر فراز سفارت خود در دمشق برافراشتند. برای اولین بار پس از 12 سال، هلال قرمز و سفید ترکیه بر فراز ساختمان سفارت حلقه زد، اگرچه بسیاری از پنجره های این ویلای لوکس بسته باقی ماندند.

سفر ابراهیم کالین به دمشق; آغاز نفوذ گسترده ترکیه در سوریه

این تحول چند روز پس از سفر ابراهیم کالین، رئیس سرویس اطلاعات ترکیه به دمشق صورت گرفت. گولن در خیابان های شلوغ پایتخت سوریه با خودروی سیاه رنگی که احمد الشورا، رهبر هیئت تحریر الشام رانندگی می کرد، رانندگی می کرد. مجلس شورا با لباس غیرنظامی کالین را تا مسجد اموی همراهی کرد. گولن در زیر طاق های تاریخی مسجد نماز خواند و سپس مسجد را در میان انبوه مردمی که برای دیدن اولین مقام عالی رتبه خارجی پس از سقوط رژیم اسد جمع شده بودند، ترک کرد.

دارن خلیفه، تحلیلگر گروه بین المللی بحران، این سفر را “رژه پیروزی” توصیف کرد و گفت: “آنکارا اکنون یکی از بزرگترین برندگان تغییر رژیم در دمشق است.” به گفته خلیفه، سقوط بشار اسد نه تنها موید سیاست های رجب طیب اردوغان در قبال سوریه بود، بلکه زمینه را برای افزایش نفوذ ترکیه در شمال شرق سوریه و مشارکت در بازسازی این کشور فراهم کرد. او تایید می کند: وی افزود: «در رابطه میان حیاط تحریر الشام و ترکیه نباید اغراق شود، اما ترکیه با صبر و حوصله منتظر ماند تا وضعیت تثبیت شود و سپس در سفر کالین به طور قاطع مداخله کند.» .

تحلیلگران بر این باورند که ترکیه چندین ماه هیئت تحریر الشام را در بازداشت نگه داشته و مانع از حمله این گروه شده است. در ماه نوامبر، آنکارا با برگزاری نشستی با مقامات روسیه و ایران تلاش کرد اسد را به پای میز مذاکره بکشاند. اردوغان بعداً گفت که اسد پیشنهاد او را برای گفت‌وگو درباره آینده سوریه رد کرده است که به اعتقاد او آخرین فرصت اسد برای جلوگیری از سقوط حکومت 53 ساله خانواده‌اش است.

سفر مخفیانه احمد الشرع به آنکارا; تغییر معادلات جنگ سوریه

بشار اسد نه تنها پیشنهاد مذاکره را رد کرد، بلکه نیروهای تحت امر او حملات خود را به تنها منطقه تحت کنترل حیات تحریر الشام در ادلب تشدید کردند. این اقدام آمادگی هیئت تحریر الشام را برای حمله افزایش داد. دارن خلیفه معتقد است که ترکیه از روسیه خواست تا اسد را متقاعد کند تا حملات را متوقف کند، اما این تلاش به نتیجه نرسید. سرانجام، هنگامی که احمد الشرع، رهبر تحریر الشام در اواخر نوامبر به آنکارا سفر کرد و اعلام کرد که نیروهایش آماده حمله هستند، ترکیه با این اقدام موافقت کرد زیرا مسکو در مهار اسد ناکام ماند.

خلیفه می‌گوید: «در پایان، ترکیه گفت: «خوب، به آنها عبرت بده»، اما او انتظار نداشت که هیئت تحریر الشام کنترل حلب یا حتی کل کشور را در دست بگیرد. هیچ کس نمی توانست تصور کند که همه چیز به این سرعت و در این مقیاس تغییر کند. ترکیه به هیئت تحریر الشام اجازه داد تا از نظر تاکتیکی وانمود کند که به سمت شرق حرکت می کند، در حالی که هدف اصلی آن پیشروی به سمت جنوب بود، اما این توسعه بسیار فراتر از انتظار بود.

شورشیان تا حومه حمص پیشروی کردند و دو روز قبل از فرار اسد به بزرگراه منتهی به دمشق رسیدند. در این مرحله، رجب طیب اردوغان حمایت خود را از این اقدام آشکار کرد. وی در سخنرانی خود در استانبول گفت: امیدوارم این حرکت در سوریه بدون هیچ مانعی ادامه یابد. وی افزود که ترکیه از طریق شبکه اطلاعاتی خود و همچنین از طریق گزارش های عمومی تحولات را از نزدیک رصد می کند.

بازگشت آوارگان سوری؛ اولین گام ترکیه پس از سقوط اسد

گونل تول، تحلیلگر موسسه خاورمیانه، سقوط رژیم اسد و پیروزی شورشیان را یک “موفقیت فاجعه بار” برای ترکیه توصیف می کند. و معتقد است: وی افزود: این تحول اگرچه ترکیه را شگفت زده کرد، اما اکنون از آن بهره برداری می کند.

اردوغان سال هاست در تلاش برای ایجاد تعادل در مسئله پناهجویان سوری است. او از یک سو خود را به عنوان رهبری پذیرای مسلمانان آواره معرفی کرد و از سوی دیگر فشار سیاسی شرکای خود در ائتلاف ملی را برای بازگرداندن برخی از 3.2 میلیون آواره سوری در ترکیه مدیریت کرد. اکنون با تغییر معادلات در سوریه، این موضوع به یکی از مهم ترین چالش ها و فرصت های پیش روی دولت اردوغان تبدیل شده است.

گونل تول معتقد است که سقوط بشار اسد به رجب طیب اردوغان فرصتی داد تا موقعیت خود را به عنوان رهبر حامی سوری ها تقویت کند. در حالی که خروج هزاران نفر از سوریه خواسته های ملی گرایان ترک را نیز برآورده کرده است. در همین حال، مقامات ترکیه بلافاصله اقدامات خود را آغاز کردند. هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، یک روز پس از سقوط اسد، اعلام کرد که بازگشت آوارگان سوری آغاز خواهد شد. تا پایان هفته گذشته حدود 7600 نفر از مرز عبور کرده بودند.

تعهد فیدان مبنی بر اینکه شرکت‌های ترکیه‌ای نقش مهمی در بازسازی سوریه خواهند داشت، تعداد شرکت‌های ساخت و ساز و سیمان را افزایش داده است، اگرچه اعتبار آنها پس از زلزله‌های مرگباری که در اوایل سال گذشته در جنوب ترکیه و شمال سوریه رخ داد، خدشه‌دار شده است. در عین حال، ترکیه رویکرد محتاطانه ای را در برخورد با گروه های مسلح کرد که قبلا آنها را سازمان های تروریستی می نامید، در پیش گرفته است. گونل تول به تغییرات اساسی در سوریه اشاره می کند که رویکرد آنکارا را تغییر داد. گروه‌های شورشی تحت حمایت ترکیه نیروهای کرد مورد حمایت آمریکا را از شهرهای شمال سوریه بیرون راندند و به سرعت مناطق تحت کنترل خود را گسترش دادند.

دارین خلیفه با اشاره به وضعیت شمال شرق سوریه می گوید: در حالی که همه نگاه ها به دمشق است، هرج و مرج در شمال شرق سوریه در حال وقوع است و ترکیه به اهداف خود می رسد: شهر منبج به کنترل ترکیه درآمده است نیروهای بدون جلب توجه رسانه ها مورد حمایت قرار می گیرند و این پیشرفت ها در مناطقی که قبلا غیرقابل تصور بود ادامه دارد.

هاکان فیدان، در کنفرانس سوریه که آخر هفته در اردن برگزار شد، استراتژی ترکیه را به وضوح توضیح داد. وی تاکید کرد: ما از نمایندگان قانونی کردهای سوریه در دفاع از حقوق خود در دمشق حمایت می کنیم. این اظهارات نشان می دهد که ترکیه از نمایندگی کردها فقط در پایتخت سوریه حمایت خواهد کرد و نه در سایر مناطق. به گفته گونل تول، حضور مقامات ترکیه در دمشق به آنها اهرم جدیدی در برابر حاکمان جدید سوریه داد. آنکارا تلاش خواهد کرد از تشکیل هرگونه اداره خودمختار کردی در شمال شرق کشور جلوگیری کند. او می گوید: «سوریه بعد از اسد ابزارهای زیادی به ترکیه می دهد.

HTS همچنین برای جلب حمایت بین المللی به کمک ترکیه نیاز دارد و از نفوذ آنکارا برای جلوگیری از انزوا استفاده خواهد کرد. در همین حال، ترکیه دروازه اصلی ارتباط هیئت تحریر الشام با جهان خارج خواهد بود. تول تاکید می کند که “ترکیه در مراحل مختلف، از بازسازی و ساخت زیرساخت ها تا سرمایه گذاری در سوریه، نقش مهمی ایفا خواهد کرد.” این کشور خود را به عنوان یک بازیگر اصلی در دوران پس از اسد ثابت کرده است.

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *