اختیاریه؛ «صاحب اختیار» این محله کیست؟
۱ دقیقه خوانده شدهتوسعه هر محله در تهران با نام یا داستانی پیوند خورده است. محله الاختیا یکی از محله های شمال پایتخت است که در گذشته شامل چندین کانال و یک رودخانه بوده و بخشی از منطقه شمیران به شمار می رفته است. از شمال به بزرگراه صدر و رستم آباد، از جنوب به خیابان کلهدوز و احتشامیه، از غرب به بزرگراه شهید کاوه و از شرق به خیابان پاسداران محدود است.
به گزارش همشهری، آب و هوای مطبوع این منطقه شاهزادگان قاجار را به خود جذب کرد و باغ ها، کاخ ها و بناهایی ساختند. در ابتدا مالکیت تمام زمین های این منطقه که شامل دروس، آش رستم آباد و لوئیزان می شد، متعلق به شاهزاده ای به نام محمود خان قائم مقام از خاندان قائم مقام فرهانی بود که بعداً بیشتر زمین ها را وقف کرد. به شخصی به نام غلامحسین صاحب اختیار که وزیر دربار مظفرالدین شاه بود، آن را فروخت.
غلام حسین خان شروع به توسعه این منطقه کرد و از این رو نام محله به «اختیاریه» تبدیل شد. اما با گذشت زمان در دهه 1930، باغ ها به بخش هایی تقسیم شدند و محله افسیه برای سال ها بخشی از منطقه دروس محسوب می شد، اما اکنون محله ای کاملاً مجزا محسوب می شود.
نصرالله حدادی، کارشناس تهران، داستان جالبی را درباره بانی بنی عبادی در محله اوچیه بیان می کند: «در زمان قاجاریه دادن کنیه و کنیه بسیار رایج بود، حتی گاهی این القاب واقعی نبودند و بر روی افراد باقی می ماند. درباره شخصیت غلامحسین صاحب اختر (غفاری) به شوخی می گویند که روزی ناصرالدین شاه با خادمان و هاشم به باغ غلامحسین خان رفتند و شخصی هم با او بود. به نام کریم شیرایی.
الحدادی می افزاید: اگر پادشاه می خواست به کسی رشوه بدهد، می گفت: الاغ سخاوتمندی بیاور و یاران شاه به رودخانه می رسیدند. الاغ خیر کریم از آب نمی گذشت و ناصرالدین شاه نظاره گر بود. کریم رو به الاغ کرد و گفت: ای صاحب انتخاب می خواهی امتناع نکنی؟ ناصرالدین شاه هنگام گفتن این جمله به طعنه کریم شری به غلامحسین صاحب ابهیت بلند خندید و این کلمه در حد شوخی ماند.
غلامحسین صاحب داماد میرزا آقاخان نوری به همراه عزت الدوله خواهر ناصرالدین شاه، مشیرالدوله وزیر امور خارجه، پسرش معتمد الملک، باغ و خانه امین بود. خلوت و امین الدین. – باغ سلطان و خانه او نیز از درباریان بودند که در محله باغ و قصر می ساختند. غلامحسین صاحب ابهیت فرزند هاشم خان امین الدوله از روشنفکران زمان خود به شمار می رفت و به دلیل خط خوب به وزارت دربار مظفرالدین شاه نیز ارتقا یافت.
وی در اواخر عمر تا زمان مرگ احمدشاه در سال 1426 رئیس ستاد بود. در زمان پهلوی دوم و احداث خیابانهای شهری و تقسیمبندی شهرداری، منطقه آفتابیه نیز مانند سایر مناطق پایتخت دستخوش ساخت. تغییر کرد و باغ ها به تدریج کوچکتر شدند و جای آن ها با ساختمان ها و برج ها جایگزین شد. اکنون محله الافتکیه یکی از مناطق اعیان نشین پایتخت محسوب می شود و کمتر آثاری از باغ ها و کاخ های سلطنتی باستانی در آن دیده می شود.
fararu به نقل از همه در یک