دیدگاه غرب به دولت پزشکیان؛ نگاه روی تک تک رفتارهای ایران در منطقه است
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- برنامه جامع اقدام مشترک، گروه ویژه اقدام مالی، تحریم ها و بسیاری از موضوعات مهم سیاست خارجی که در روزهای مناظره های انتخاباتی به طور علنی مطرح شد، اکنون باید توسط مسعود مزیکیان، رئیس دولت چهاردهم و تیم سیاست خارجی وی باز شود. . به گفته بسیاری از تحلیلگران سیاست خارجی، این فروپاشی آسان نخواهد بود.
به گزارش فردا اگرچه سعید جلیلی و کابینه سایه او چندان به گسترش روابط با اروپا و غرب اعتقادی ندارند، اما مسعود مازیکیان در تبلیغات انتخاباتی بارها بر اهمیت روابط موازی شرق و غرب تاکید کرد. اکنون با توجه به اینکه به زودی شاهد آغاز به کار دولت وی خواهیم بود، این پرسش وجود دارد که نگاه کشورهای غربی به ریاست جمهوری مسعود پزشکیان و آینده لغو تحریم ها از این کشور چگونه است؟ فریدون مجلسی، دیپلمات سابق ایرانی و تحلیلگر ارشد سیاسی در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
برخی از تندروها به دنبال ایجاد مفهوم جنگ هستند
فریدون مجلسی به همه در یک گفت: «اولین قدم در تیم سیاست خارجی آقای مدشکیان باید این باشد که به نوع تفسیر امروز ما از غرب توجه کنیم، این روزها شرق یعنی چین، روسیه و کره شمالی و غرب یعنی تمام اروپا و آمریکا و حتی کره جنوبی، ژاپن و هندوستان نشان می دهد که جدایی از غرب برای کل جهان، در تبادل پیام با رهبر حزب الله گفت که از ادامه مقاومت حمایت می کند. اعلام حمایت چیز خوبی است و غربی ها لزوماً نمی توانند اعلام حمایت از حزب الله را به عنوان یک چیز بد تفسیر کنند با تلاش برای ایجاد هزینه مادی و انسانی این حمایت و تبیین آن با مفهوم جنگ است و برخی از تندروهای داخلی به دنبال ایجاد تفرقه و ایجاد فاصله بین آقای مازیکیان و رای دهندگان وی هستند، در حالی که برخی درک نمی کنند که تضعیف وجهه رئیس جمهور یا اغراق در اعلام حمایت از حزب الله تبدیل به یک موضوع می شود. مشکل بزرگ داخلی و خارجی تضعیف رئیس جمهور و دولت در نهایت منجر به ضعف دفاعی و آسیب به منافع ملی کشور می شود و خوب است که تندروها در داخل به این موضوع توجه کنند.
وی افزود: معتقدم گروهی که مخالف برجام و مخالف صلح در کشور بودند باید حذف شوند و گروهی از سیاستمداران و دیپلماتهایی که مخالف جنگ هستند و میخواهند اقتصاد و سیاست خارجی باثباتی داشته باشند پای کار بیایند. این یک واقعیت بزرگ است که ما نمی توانیم نادیده بگیریم. غرب به همه رفتارهای ایران در منطقه نگاه می کند. هر یک از اعمال ما می تواند صدها تفسیر منفی و مثبت داشته باشد. در مورد همین موضوع حمایت از حزب الله، اصل حمایت چیز جدیدی نیست و غربی ها هم تعجب نمی کنند، اما منتظرند ببینند این حمایت یعنی چه؟ آیا دولت آقای مدزیکیان می خواهد از صلح حمایت کند یا از جنگ و آتش سوزی استقبال می کند؟
آقای جلیلی نمی دانست دیپلماسی چگونه کار می کند
این تحلیلگر ارشد سیاست خارجی گفت: اینکه باور داشته باشیم دستیابی به توافقی مشابه برجام برای آقای مدیچیان سهلانگاری یا خوشبینانه است، زیرا در آن زمان همه راهها برای توافق باز بود، اما اکنون راهها باز است. . ممنوع شد. غربی ها ایران را از مسیرهای ساده دستیابی به توافق کنار گذاشته اند. بنابراین تیم سیاست خارجی آقای مدزیکیان یا باید مسیرهای جدیدی بسازد یا مسیرهای مسدود شده را باز کند که این نیز بسیار دشوار خواهد بود. دنیا ارتباط خود را با ما قطع نکرده است، اما ما برای رسیدن به رشد و پیشرفت اقتصادی به ارتباط با دنیا وابسته هستیم. واقع گرایی اولین عامل حرکت صحیح ما در مسیر دیپلماسی خواهد بود. ما نمی توانیم خود را به چند کشور محدود کنیم.»
وی افزود: باید بدانیم که دیپلماسی یک هدف نیست و محتوای مشخصی ندارد جلیلی در مذاکرات به جایی نرسید، زیرا اصلاً کار با دیپلماسی را بلد نبود و درک درستی از دیپلماسی متمدن جهان و دیدگاه حامیان خود نداشت. از نظر دیپلماسی به همین دلیل منزجر بودند و علاقه ای به ادامه تلاش های دیپلماتیک برای ایجاد ارتباط بین دو یا سه کشور خاص نداشتند نسبت به شخص یا موضوعی که احساس ضعف و نادانی می کند، این نفرت نیز باعث خصومت و زبان تحریک آمیز می شود و آقای مازیکیان باید بتواند محتوای دیپلماتیک قابل قبول و مفیدی را برای آشتی دادن به دنیای غرب و بازکردن درهای بسته تهیه کند. حمایت ها و برنامه ها از ابتدا محکوم به شکست است. کشورهای دیگر خواهان جنگ نیستند، به دنبال توسعه اقتصادی هستند و از درگیری با ایران سود نمی برند.
مسیر دیپلماسی کشور با نقشه و برنامه یکسان نیست
این دیپلمات سابق ایرانی گفت: اعتماد بین ایران و غرب به طور کامل خدشه دار شده است. مدت زیادی است که شاهد مذاکرات طولانی و بی نتیجه بوده ایم که تنها وضعیت موجود را تشدید کرده است. ما همچنین اظهاراتی را می بینیم که «ما می خواهیم کاری انجام دهیم، اما آنها به ما اجازه نمی دهند» و نتیجه ای که به آن می رسیم این است که دیپلماسی مذاکره نیست. دیپلماسی یعنی داشتن طرح و راه حل با مجوز کامل برای اجرای راهکارهای موجود. اگر همه اینها جمع شود، مطمئن باشید که مسیر دیپلماسی کشور آنقدرها هم که تصور می شود سخت نیست.»
وی افزود: خوب است در مورد مسائل منطقه ای مانند پیام های تبریک و ابراز تمایل برای همکاری ترکیه و آذربایجان زیاد احساساتی نشویم و واقع بین باشیم. از نظر جغرافیایی کشورهای منطقه اولین گزینه های ما برای ارتباط هستند و معمولا در دولت های مختلف رابطه ما با همسایگان از ثبات نسبی برخوردار است. آذربایجان همچنین به دلیل نزدیکی فرهنگی و جغرافیایی از یک سو و به دلیل نگرانی های دیپلماتیک از سوی دیگر خواهان حفظ صلح با ایران است. درست است که روابط با همسایگان مهم است، اما بهتر است به همان شیوه دیپلماتیکی که گفتم برای افزایش روابط با کشورهای اروپایی و غربی برنامه ریزی کنیم.
fararu به نقل از همه در یک