از روند انتخاب اعضای دولت چهاردهم چه میدانیم؟
۱ دقیقه خوانده شدهفردا – روند بررسی و انتخاب وزرا و منصوبان در سمت های دولت چهاردهم ادامه دارد. اما تاکنون تنها شاخص ها و معیارهای افراد درگیر به طور رسمی و علنی مورد بحث قرار گرفته است. در همه دولتهای گذشته همیشه عبارت «سهم یک سیاستمدار یا جناح خاص» را در انتصابات دولتی شنیدهایم. مثلا در دولت روحانی می گفتند وزیر کشور سهم علی لاریجانی در دولت است. یا اینکه وزیر منصوب فردی مرتبط با اصولگرایی یا اصلاح طلبی باشد.
به گزارش فردا در دولت سیزدهم برخی از وزرا از نزدیکان سعید جلیلی و برخی دیگر از گروه دانشگاه امام صادق(ع) بودند. اخبار و شایعات پیرامون دولت چهاردهم حاکی از آن است که سران این دولت قصد تشکیل دولت شایسته سالار خبرگان با محوریت وحدت ملی و برچیده شدن رژیم گذشته را دارند. گفته شده که 450 نفر در 5 کارگروه سیاسی، دفاعی، امنیتی، اقتصادی، زیرساختی، فرهنگی و اجتماعی آنها در حال بررسی بهترین گزینه ها برای ارائه به رئیس جمهور منتخب هستند. اقدامات و شاخص های مورد نظر دولت چهاردهم تاکنون مشخص شده و نشان دهنده قصد پزشکیان برای به کارگیری متخصصان اقلیت و زنان است.
اینفوگرافیک مربوط به سال 1400
ظریف چه گفت؟
محمدجواد ظریف در دوران انتخابات و امروز که شمارش معکوس برای تشکیل دولت پزشکی آغاز شد، نقش پررنگی داشت. وزیر امور خارجه پیشین روز چهارشنبه در مصاحبه اختصاصی مطبوعاتی درباره روند انتخاب اعضای دولت توضیحاتی ارائه کرد. ظریف گفت: سعی کردهایم از روشهای علمی و اداری برای انتخاب اعضای کابینه استفاده کنیم، اما احتمالاً در معرض آزمون و خطا قرار میگیریم. همچنین انتخاب وزرا حق رئیس جمهور است و ما صرفاً یک بازوی مشورتی هستیم که در واقع به رئیس جمهور مشاوره می دهیم و گزینه هایی را به او پیشنهاد می کنیم.
وی افزود: در حال حاضر انتخاب معاونان ریاست جمهوری به استثنای معاونت زنان در دستور کار ما نیست، البته در حال آزمایش معاونت های سازمانی مانند سازمان های محیط زیست و انرژی اتمی هستیم بنیاد شهید، اما معاونت های ستاد را به مراحل بعدی واگذار کرده ایم، زیرا تمرکز ما بر سازمان ها و وزرا است تا رئیس جمهور در اسرع وقت به مجلس تقدیم کند.»
ظریف تاکید کرد: ما هیچ لابیستی در پشت صحنه نداریم و همه آنها باید در کمیته بررسی شوند. هر عضو کمیته که با نامزدی خارج از کمیته ملاقات کند، رد صلاحیت خواهد شد. انشاءالله می توانیم با همکاری جمعی روند شفافی را آغاز کنیم. البته ممکن است سخت باشد، اما ما به نتیجه امیدواریم. در عین حال، ما می خواهیم تجربه خوبی در مشارکت دموکراتیک داشته باشیم تا روند جدیدی را آغاز کنیم. همچنین از مردم می خواهیم که تمایل خود را برای پیگیری این روند با صبر و حوصله نشان دهند و پیش از موعد قضاوت نکنند. در مراسم تحلیف ریاست جمهوری، این اولین فرصت ما برای معرفی دولت است، البته رئیس جمهور 10 روز فرصت دارد تا دولت خود را معرفی کند، بنابراین از مردم می خواهیم در این مدت با ما صبور باشند.
14 عضو شورای راهبری دولت
بر اساس اعلام رسمی محمدجواد ظریف، رئیس شورای راهبری، اعضای این سازوکار به شرح زیر است:
محمدجواد آذری جهرمی (وزیر سابق ارتباطات)، نورالدین آهی (فعال سیاسی اصلاح طلب)، رحمت الله بیکدولی (فعال سیاسی اصلاح طلب)، علی تاجرنیا (پزشک و نماینده مجلس ششم)، احمد ترکنژاد (استاندار سابق کرمانشاه) ، نشست سامیه توحیدلو (دانشمند)، محمدرضا جلایی پور (فعال سیاسی اصلاح طلب)، محسن حاج میرزایی (وزیر سابق آموزش و پرورش)، الیاس حضرتی (نماینده مجلس)، هادی خانیکی (استاد ارتباطات)، علی ربیعی (وزیر سابق اجتماعی) بهزیستی)، محسن رینانی (استاد دانشگاه). محمد قیادی (پژوهشگر)، فایز زاهد (استاد دانشگاه)، علی شکریراد (فعال سیاسی اصلاح طلب)، ابراهیم شیخ (استاد دانشگاه)، سیدرضا صالحی امیری (رئیس سابق کتابخانه ملی)، محمد صدقی، علی طیب نیا (سابق) ) . وزیر اقتصاد، محمدجواد ظریف (وزیر امور خارجه سابق)، امین عرف نیا (فعال فرهنگی)، علی عبدالعلی زاده (وزیر سابق مسکن)، حسین عبده تبریزی (اقتصاددان)، عباس عبدی (روزنامه نگار و پژوهشگر)، رئوف قادری ( نماینده سابق مجلس و نماینده جامعه اهل سنت)، محمد قیمبنا (معاون سابق وزیر بهداشت)، محمد کبیری (معاون سابق وزیر کار)، حسین مرعشی (دبیرکل کارگزاران ساختمان)، شهیندخت مولاوردی (معاون سابق رئیس جمهور) . مصطفی مولوی (معاون سابق لشکر 31 عاشورا و رئیس ستاد مردمی پزشکی) و فاطمه مهاجرانی (رئیس سابق مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان).
وزرا، معاونان رئیس جمهور و رؤسای سازمان هایی که به رئیس جمهور منتخب پیشنهاد می کنند به ترتیب در کمیته، کارگروه و هیئت رئیسه انتخاب می شوند. ظریف مسئول کارگروه سیاسی، دفاعی و امنیتی، علی عبدالعلی زاده مسئول زیرساخت ها، علی طیب نیا مسئول امور اقتصادی، رضا صالحی امیری مسئولیت فرهنگی و علی ربیعی مسئول مسئولیت اجتماعی
نقاط ضعف و قوت
این روش برای اولین بار در کشور ما اجرا می شود. همانطور که ظریف قبلاً اشاره کرد، احزاب این کار را در کشورهای دموکراتیک انجام می دهند. اما در ایران در آستانه تشکیل دولت چهاردهم، تلاش بر این است که در انتخاب مسئولان، تجربه و شایستگی را در نظر بگیریم. این مهمترین نیرو در این فرآیند است. بخشی از انتقادات این است که اسامی این 450 نفر که در کمیته ها و گروه های ضربت فعالیت می کنند مشخص نیست و در نتیجه شفافیت وجود ندارد. از طرفی اخبار به صورت پراکنده منتشر می شود و گاهی هم اخباری در این زمینه به گوش می رسد.
یکی دیگر از نقاط ضعفی که نمایان می شود ادعای رئیس جمهور منتخب بر سهام است. واضح ترین بیان در این زمینه مربوط به بهزاد النبوی است. نایب رئیس مجلس ششم و سیاستمدار باسابقه اصلاح طلب گفت: با مطالعه مطالب دوستان به نظر می رسد شعار «برای ایران» قبل از انتخابات به شعار «برای وزارت» تبدیل شده است. من به خاطر ایران و پزشکیان بیچاره از همه اعضای کمیته می خواهم که از سهم خواهی از این گوشت قربانی خودداری کنند. پیشنهاد می کنم از تصدی پست و سمت رئیس و اعضای همه کمیته ها جلوگیری شود تا کمی به فکر ایران و آینده آن باشند. مورد احترام همه، اصلاح طلب در گذشته و به قول اصلاح طلبان ادامه امروز.
اگرچه محمدجواد ظریف تاکید کرد که در انتخاب دولت تضاد منافع لحاظ می شود، اما به دلیل شفاف نبودن کمیته ها، موضوع تضاد منافع بیش از پیش مطرح شده است. جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاحات در این باره گفت: مردم به صداقت و صداقت شما رای دادند و به دلیل پرهیز از تضاد منافع، رئیسی را انتخاب کردند که هرگز سهامدار نبود. متأسفانه انتشار اسامی برخی از اعضای این کمیته و گزینه های پیشنهادی وزارت نیرو موجی از تعجب و نگرانی را در میان «کارشناسان» صنعت آب و برق کشور برانگیخت. به عنوان مثال، 4 نفر از اعضای کمیته از جمله رئیس آن، مدیران یکی از بزرگترین شرکت های بدهکار بانکی (برای تسهیلات ارزی مربوط به نیروگاه ها) هستند که این یعنی اولین لجن تضاد منافع و سایر پیامدهای ناگوار. پیشنهاد این است که با تغییر رئیس کمیته به یکی از چهره های سرشناس کشوری که اکنون در کمیته عضویت دارند، به ابهامات و شبهات موجود پایان داده و از سوء استفاده سوء استفاده کنندگان جلوگیری شود.
با این اوصاف فعالان سیاسی امیدوارند دولت چهاردهم دولتی قدرتمند و با تجربه باشد که بتواند کشور را به مسیر عقلانیت بازگرداند و روند انتخاب اعضای آن شفافتر شود.
fararu به نقل از همه در یک