آیا حمله حزب الله به اسرائیل مقدمه حمله ایران است؟
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- حزب الله لبنان “مرحله اول” واکنش خود به ترور فؤاد شکر، رهبر ارشد خود را انجام داد و اعلام کرد که “بیش از 320” موشک کاتیوشا به 11 پایگاه نظامی در اسرائیل شلیک کرده است. این حمله با واکنش نظامی اسرائیل همراه بود.
به گزارش فردا دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل به سرعت اعلام کرد که در پاسخ به این حمله، حملاتی را به مواضع حزب الله لبنان انجام خواهد داد و پس از درگیری بزرگ بین دو طرف، در نهایت اوضاع به حالت عادی بازگشت. این تنش ها با شکست مذاکرات آتش بس غزه در مصر نیز به وجود می آید و هنوز خبری از صلح غزه یا به عبارتی صلح در منطقه نیست.
با توجه به این شرایط سوالاتی مطرح می شود از جمله اینکه چرا حزب الله این بازه زمانی را برای حملات خود انتخاب کرد و آیا ایران نیز پس از حزب الله تلافی خواهد کرد؟ ساسان کریمی، مدرس دانشکده مطالعات جهانی دانشگاه تهران و تحلیلگر سیاست خارجی. او در گفتگو با همه در یک به این سوالات پاسخ داد:
تصمیمات حزب الله جدا از تصمیمات ایران است
ساسان کریمی به همه در یک گفتاولاً باید به این نکته توجه کنیم که نه حزبالله و نه سایر گروههای فعال در منطقه و نه هیچکدام از آنها کارگزار ایران نیستند و بنابراین تصمیمات و الگوهای کاری داخلی دارند برای مثال، ابلاغیه ای از سوی تهران و قدرت های منطقه ای تصمیم گیری و اقدام کند، ایران در مورد نحوه پاسخگویی به ترور آقای اسماعیل هنیه به توافق نرسیده است و حتی اگر چنین استنباط می شود که اینگونه نیست. برای خویشتن داری به توافق رسیده بود، این لزوماً به معنای مشخص کردن طرحی برای حزب الله نیست، زیرا آنها برنامه های خود را دارند و ایران نیز اراده خود را دارد، در حالی که ایران اعلام نکرده است که حمله را به دلیل آتش بس به تعویق انداخته است. اینها همه برداشت رسانهها و تحلیلگران بود. در موقعیت نسبتاً مثبت.
وی افزود: گاهی اوقات زمانبندی به محاسبات دقیقتر و حسابشدهتر مربوط میشود، چه از نظر برنامهریزی و چه از نظر نحوه عمل در یک اقدام تلافیجویانه، دو جنبه مهم برای ایران وجود دارد که یکی از آنها مربوط به ترور آقای دکتر است هنیه و دیگری آن چیزی است که ایران آن را تعرض به حاکمیت می داند، اما از نظر حزب الله، موضوع به آقای شکر مربوط می شود و حزب الله می خواهد آن را اجرا کند اقدامات تلافی جویانه در حالی است که تهران در حال پیگیری پرونده دیگری است که ممکن است حقوقی یا نظامی باشد، همه این موارد ممکن است با دولت جدید و تیم جدید سیاست خارجی در تهران تغییر کند، اما نمی توان گفت که تاثیر اساسی در محاسبات دارد. وی افزود: «حسابها در این سطح در نهادهای بالاتر از جمله شورای عالی امنیت ملی انجام میشود».
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: اولین مخالف آتشبس نتانیاهو است و اجرای توافق آتشبس با کسی که همه منافع خود را میبیند بسیار سخت یا به عبارتی غیرممکن است. در جنگ نه تنها نتانیاهو نمیخواهد جنگ تمام شود، بلکه بدش نمیآید که جنگ به مناطق دیگر از جمله لبنان، ایران و سایرین سرایت کند. در واقع، نتانیاهو محاسبات خود را بر گسترش جنگ بنا نهاده است، یکی از دلایلی که مذاکرات به نتیجه نرسیده است، این است که منافع شخصی و فعلی او باعث شده تا مذاکرات به نتیجه نرسد این حق را برای خود محفوظ می دارد که به حملات ادامه دهد، حتی در صورت برقراری آتش بس دائمی برای گشودن آتش، اسرائیل دست و پای خود را بسته نخواهد دید.»
وی افزود: محاسبات ایران برای واکنش بر اساس عناصر زیادی است و نمی توان گفت که آیا درخواست اروپا و آمریکا به تنهایی موثر است یا اصلا موثر نیست. وی افزود: ایران می تواند با تعامل با همه کشورهای منطقه و همه کشورهای حامی اسرائیل، اقدامات خود را به گونه ای طراحی کند که بیشترین منافع را برای کشور و امنیت ملی ما حتی برای امتیاز دادن و نه الزاماً درخواست به دست آورد.
fararu به نقل از همه در یک