کریدور زنگزور هدیه پوتین به آذربایجان و ترکیه است / روسیه یک بار دیگر منافع خود را بر منافع ایران ارجحیت داد
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- سخنگوی وزارت خارجه روسیه همچنین به کریدور زنگزور اشاره کرد و گفت: این کریدور جاده ای است که می تواند قلمرو اصلی آذربایجان را از طریق سوونیک ارمنستان به نخجوان متصل کند. اگرچه زاخارو تایید کرد که روسیه از نگرانی های طرف ایرانی در مورد کریدور زنگزور آگاه است، اما گفت که برای شفاف سازی با تهران تماس خواهد گرفت.
به گزارش فردا حدود یک هفته پیش پوتین و وزیر امور خارجه وی در دیدار با همتای ارمنی خود بر لزوم توجه پاشینیان به درخواست مسکو تاکید کردند و آن را الزام آور توصیف کردند.
همه اینها در شرایطی رخ میدهد که ایران قبلاً به صورت شفاف و در بالاترین سطوح مخالفتها و نگرانیهای خود را درباره این کریدور به اطلاع طرفها رسانده است. با توجه به این شرایط سوالاتی مطرح می شود از جمله اینکه چرا روسیه تا این حد بر مواضع خود در مورد زنزور پافشاری می کند و پیامدهای این اصرار چیست؟ همه در یک برای پاسخ به این سوالات با علی بیگدالی، کارشناس برجسته سیاست خارجی و تحلیلگر روابط بین الملل گفت و گو کرد:
روسیه می خواهد زنگزور را از انزوا خارج کند
علی بیگدالی به همه در یک وی گفت: روسیه در حال حاضر تحت تحریم است و در نتیجه به دنبال شرایطی است که بتواند فضاهای جدیدی ایجاد کند و از انزوا رهایی یابد. سفر پوتین به ارمنستان و آذربایجان سفری شتابزده و غیررسمی برای دستیابی به بازارهای جدید بود. پوتین به پول برخی از کشورهای منطقه نیاز دارد. جالب اینجاست که ارمنستان اخیراً از فرانسه (به عنوان حامی سنتی کشورهای مسیحی در جهان) درخواست کمک کرده و فرانسه نیز از پاشینیان خواسته است که از پوتین فاصله بگیرد. این یکی از دلایل سفر پوتین به ارمنستان بود. اما در مورد زنگزور این منطقه بسیار حساس است و یدککشها و وسایل نقلیه به ارمنستان و آذربایجان و سپس قره باغ و گرجستان و در نهایت اروپا میرفتند.
وی افزود: چندی پیش قرار بود کالا از ترکیه و ارمنستان وارد ایران شود و سپس به آذربایجان و اروپا برود، در نتیجه با از دست دادن قره باغ، ایران باید هزینه ترانزیت دریافت کند وضعیت ارمنستان تغییر کرده است که در آن زمان ایران علیرغم روابط بسیار نزدیکش با ارمنستان تا حدودی از آذربایجان دفاع می کرد و حتی سخنگویان ترکیه در ایران بیشتر از آذربایجان حمایت می کردند و هدف ایران از حرکت به سمت آذربایجان کاهش این بود. سطح تنش های داخلی در حال حاضر و در این شرایط، اگر با مشکل زنگور مواجه شود، ارتباط ما با اروپا قطع می شود و اگر راه جدیدی باز شود، قطعاً این جاده در دسترس ما نخواهد بود از گذشته های دور برای ما بسیار مهم است، اکنون از چنگ ما رها شده است.
کریدور زنگزور هدیه پوتین به آذربایجان و ترکیه است
این تحلیلگر سیاسی ادامه داد: این تلاش برای نفوذ در کریدور زنگور هدیه ای است که پوتین به آذربایجان ارائه می دهد و ترکیه می تواند کالاهای خود را از طریق زنگزور به آذربایجان بفرستد و از طریق دریای خزر به آسیای مرکزی برسد اردوغان شدیداً همدردی می کند و در مورد آن مانور می دهد و اعلام کرد مدتی است که ما و آذربایجان سرزمین های جداگانه ای هستیم و با وجود اینکه بدنه های جداگانه ای داریم، اکنون به لطف این طرح، ترکیه می تواند کالاهای خود را بفرستد آذربایجان و از طریق آذربایجان به سمت آسیای مرکزی و پاکستان برویم حدود 5 سال پیش آذربایجان، ترکیه و پاکستان مانور آزادی در دریای خزر انجام دادند که با انتقادات همراه بود و طبق پروتکل های بین المللی، دریای خزر متعلق به کشورهای ساحلی است. کشورهای خارجی در هر صورت می بینیم که روسیه در مواقع ضروری منافع خود را از ما جدا می کند.
وی افزود: درست است که روسیه گفته از طریق ایران مقداری کالا صادر خواهد کرد، اما بهتر است از این تجربه درس بگیریم و به یکی دو کشور به عنوان متحد متکی نباشیم و روابط خود را با اروپا توسعه دهیم. نگاهی به سخنان اخیر آقایان عراقچی، جوزپ بورل و نمایندگان فرانسه، آلمان و انگلیس نشان می دهد که ایران برای پرهیز از همکاری نظامی با روسیه به ویژه در جنگ اوکراین تحت فشار است. توجه داشته باشید که اوضاع خاورمیانه به سرعت در حال پیچیدهتر شدن است و روسیه بدون توجه به منافع ایران، در درجه اول به فکر منافع خود است. خیلی بعید است که اردوغان از موضع خود عقب نشینی کند و با توجه به اینکه او از پوتین تسلیحات خریده است و پوتین در حال ساخت سایت هسته ای برای ترکیه است، در این زمینه کاملاً انتظار می رود که از یکدیگر حمایت کنند. . و سعی کنید یک بازار جدید برای خود ایجاد کنید و بازار خود را به چین گسترش دهید“
fararu به نقل از همه در یک