سیاستهای مقابله با تورم موفق نبوده است / هزینههای خانوارهای فقیر به شدت افزایش پیدا کرده است
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- بر اساس آمار مرکز آمار ایران، ضریب جینی در سال 1402 به 0.39 واحد رسید در حالی که این رقم در سال گذشته 0.38 بود و در نتیجه این ضریب نسبت به سال گذشته 0.01 افزایش داشت.
به گزارش فردا ضریب جینی یا شاخص جینی معیاری از پراکندگی آماری در یک اقتصاد است که برای نشان دادن نابرابری درآمد یا ثروت در یک کشور یا گروه دیگری از مردم است. بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، سوالاتی در خصوص دلایل بالا بودن ضریب جینی و نگرانی از تداوم این پدیده وجود دارد. مهدی بازوکی، اقتصاددان و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
هزینه های خانواده های فقیر به شدت افزایش یافت
مهدی بازوکی به همه در یک گفت: «آمار ضریب جینی در ایران بر اساس هزینههای خانوار است، نه درآمد، اگر بخواهیم اطلاعات درآمدی را در ایران محاسبه کنیم، وضعیت درآمدی یا به عبارتی تفاوت درآمد در جامعه بسیار بیشتر از ضریب جینی است ضریب جینی بر اساس درآمد خانواده محاسبه میشود، اما در واقع قرار است درآمد خانواده بر اساس هزینههای خانواده هزینه شود این دولت در سال 1400 پس از بیش از دو سال روی کار آمد و در سال 1403 برنامه هفتم تصویب شد و برنامه ششم دولت دوازدهم تمدید شد. دو سال در دولت سیزدهم، بنابراین یکی از دلایل اصلی مشکلات بعدی، ابهام در استراتژی اقتصادی برای دولت بود.
وی افزود: در نهایت عدم اتخاذ سیاستهای مناسب در دولت سیزدهم منجر به افزایش شدید هزینههای خانوارها شد اما در دورهای به 45 درصد رسید. در واقع ارزش پول ملی ایران کاهش یافت در ابتدای دولت سیزدهم قیمت ارز حدود 25 هزار تومان بود، اما در پایان دولت سیزدهم این قیمت به حدود 60 هزار تومان رسید، یعنی ارزش ارزش پول ملی بیش از دو برابر کاهش یافت، به معنای افزایش تورم در اقتصاد کشور بود، در نتیجه تورم مواد غذایی بسیار بالا بود و حتی از 45 درصد نیز گذشت گوشت قرمز از 120 هزار تومان به 700 هزار تومان، مرغ از حدود 20 هزار تومان به بیش از 70 هزار تومان و برنج از حدود 70 هزار تومان به 120 هزار تومان رسید. وقتی اقلام غذایی چنین تورمی را تجربه می کنند، به این معنی است که هزینه های خانوار به میزان قابل توجهی افزایش یافته و خانواده های فقیر به شدت آسیب دیده اند. این در حالی است که درآمد خانوارها به اندازه تورم افزایش نیافته است.
سیاست های ضد تورمی چندان موفق نبودند
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: این گزارش به وضوح نشان می دهد که سیاست های مقابله با تورم چندان موفق نبوده است، وقتی تورم در اقتصاد افزایش می یابد، تعداد افراد فقیر نیز افزایش می یابد و برعکس، ثروتمندان قدرتمندتر می شوند. و این همان چیزی است که در اقتصاد ایران انجام شده است سیاست های ضد تورمی در ایران موفقیت آمیز نبود و نه تنها دولت قبل تورم را کاهش نداد. نرخ تورم طی سه سال گذشته افزایش یافته است، در حالی که گفته می شود در سال 1402 هجری قمری درآمدهای نفتی بیش از این بوده است. 30 میلیارد دلار و در سال 2019 درآمدهای نفتی حدود 9 میلیارد دلار بوده است، بنابراین من معتقدم که دلیل اصلی افزایش قیمت ها نبود سیاست های علمی برای مقابله با تورم است .
وی افزود: تا کنون اگر دولت مسعود پزشکیان راهکارهای علمی برای مبارزه با تورم نداشته باشد، قطعا با مشکلاتی به خصوص در سطح توزیع درآمد و هزینه مواجه خواهد شد بیثباتی اقتصادی نرخ تورم بالاست، بنابراین اگر دولت بتواند با سیاست تعامل با دنیا، نقدینگی را کنترل کند و بخش ارزی را فعال کند، میتواند تورم را کنترل کند. خارج شدن از انزوا، این امر تاثیر بسزایی در پیشرفت کشور خواهد داشت، زیرا باعث کاهش انتظارات تورمی و ورود به تعامل با جهان می شود دولت باید ابتدا با اجرای سیاست خارجی مناسب به سمت سیاست ثبات اقتصادی حرکت کند و سپس به سمت اجرای سیاست های مناسب پولی و بانکی از طریق بانک مرکزی برود قانون بانک مرکزی اصلاح سیاست های مالی نیز بسیار مهم است. حقوق کارمندان دولت 20 درصد افزایش یافت در حالی که بودجه رادیو و تلویزیون بیش از دو برابر این رقم افزایش یافت. یکی از عوامل تورم افزایش کسری بودجه دولت است و دولت باید هر چه سریعتر این مشکل را حل کند.